понеделник, 27 януари 2014 г.

Вита баница с локум

Действително се получи „Най-вкусната сладка баница. Топи се в устата и не можеш да спреш да я хапваш.”, както пише Зорница в своята публикация.
Срам, не срам, но никога не бях опитвала такава баница, затова неустоимото предложение тутакси ме провокира. Вярно е, че разкошната баницата с локум е истинска калорийна бомба – толкова е сладка и засищаща, мммм… , но дори само една хапка е напълно достатъчна, за да те омагьоса на мига.
С удоволствие прехвърлих кулинарния блог на Зорница от карето с шпионираните от мен блогове в карето с изпробвани магии. След като получих нейното разрешение да публикувам „във вълшебната кула” великолепната рецепта се надявам повече от вас да опитат тази завладяваща сладост.
Зорница, благодаря за разрешението да публикувам твоята рецепта тук. За да е по-различен крайният резултат и за да допълня твоята публикация съм оформила баницата като вита, предвид втория от предложените от теб варианти. 

Продукти:
1 ч.ч. с вместимост 200 мл
1 пакет (500 г) кори за баница „Фамилия”
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. брашно
1 пак. бакпулвер
5 кутии по 140 г обикновен или цветен локум на „Захарни заводи” Горна Оряховица

Продукти за сироп:
1 ½ ч.ч. захар
3 ч.ч. вода
2 праха ванилия


Приготвяне:
Локумът се реже на ситни парченца.
Яйцата, захарта, олиото, брашното, киселото мляко и бакпулвера се разбиват в купа. С тази смес се маже всяка от корите за баница.
На тясната страна на всяка кора се редят парченца локум.
Навива се на руло.
Рулата се редят спираловидно в кръгла тава с диаметър 30 см.
Пече се в предварително загрята фурна на 180°С за 40 минути.
Водата и захарта за сиропа се варят на среден огън.
Сваля се от котлона и се ароматизира с ванилия.
Охладената баница се залива с охладен сироп.
Престоява 5-6 часа преди консумация.

.

10 коментара:

anastasia anezinis каза...

Невероятно изглежда...мммм

Почивка в Италия 2014 каза...

Има чувството, че дори усещам как мирише тази невероятна баница, но и вкусът й със сигурност е на ниво.Много благодаря за тази типично българска рецепта, друго може да не ни липсва като сме в чужбина но баницата си е баница като нея няма никъде.Но тук е малко по интересно направена с този локум и сироп, доста ме впечатлихте и мисля почивните дни когато имам повече време да я направя, дано да се получат нещата.Изпечена е идеално!Радвам се че ни пишете за колко време има нужда се пече, понеже винаги се чудя дали е готово или не, така по часовник поне ориентировъчно е по лесно.

The witch каза...

Анастасия, изпробвай рецептата и ще разбереш, че баницата с локум изглежда невероятно, но и е пристрастяващо вкусна.

The witch каза...

Италия, добре дошла в кулата отново. Благодаря за споделения коментар.
До скоро!

tillia каза...

Ау, много е апетитна! Дъщерята умира за такава сиропирана баница с локум!
Успешна снежна седмица!

di_ani каза...

Страхотна е, изглежда неустоимо вкусна, фина и наистина пристрастяваща...
Чудесна рецепта и много изкушаващи снимки.
Сърдечни поздрави и хубав снежен ден!

The witch каза...

Тили, радвам се да те "срещна" в кулата. Винаги си добре дошла. С поздрав!

The witch каза...

Ди, привет. Благодаря сърдечно за приятното гостуване.
С пожелание за нови срещи в кулата!

Еoc каза...

Превъзходна! :) благодаря за доверието!

The witch каза...

Благодаря, но заслугата за рецептата е изцяло твоя, Зори.
Отбивай се пак в кулата. Ще ми е много приятно да те видя.До скоро!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.