понеделник, 24 февруари 2014 г.

Пиле с кисело зеле на фурна


Един от любимите ми цитати от книгата за Огюст Ескофие „Бели трюфели през зимата” е свързан със съвет за избора на подходящо пиле за готвене. „Трябва да бъдете много внимателни относно размерите на угоеното пиле. Ако е прекалено голямо, значи е твърде старо и се състои предимно от мазнини, поради което месото ще е жилаво. Затова пилето трябва да бъде младо и в среден размер. Когато го видите, ще го познаете. Сърцето ви ще подскочи.” И преди да пристъпя към днешната обикновена рецепта ще цитирам великия кулинар още веднъж: „Салам, сардини (или пиле с кисело зеле, ред. на Вещицата) – без значение какво имаше на масата ни. Изядена с подходящата настройка, храната има способността да подхранва едновременно тялото и духа.”

Необходими продукти:
1 пиле
100 г мазнина
1,5 кг кисело зеле
1 с.л. червен пипер
черен пипер на вкус
лютиви пиперки по желание


Начин на приготвяне:
Пилето се реже на порции.
Залива се с гореща вода, посолява се и се вари. Отпенва се.
Зелето и мазнината се задушават в тава за печене.
Ръси се с подправките. Готви се 20 минути.
Порциите месо се подреждат в тавата.
Добавя се малко от бульона.
Месото се покрива с пласт зеле, за да не прегори.
Пече се в загрята да 180° фурна 30 минути.
Месото се открива, за да „хване” приятна коричка и се пече още 20 минути.


Източник: 52 рецепти за ястия от пилешко месо.
Изпълнение: Магьосника.

.

6 коментара:

Мъх каза...

Вещичке, това е много вкусно, макар и по-зимно, отколкото е навън;) Поздрав от мен!

Албена Павлова каза...

Вещи, класическа комбинация! Така обичаме кисело зеле във всякакви комбинации и тази е на водещо място! Настанявам се на масата при теб :)
Поздрави!

tillia каза...

Магьосникът пак се е проявил! Поздравления!
Обикновената рецепта е и страшно вкусна!
Приятна вечер!

The witch каза...

Мъхче, зимно, пролетно, все е вкусно. Пък и трябва да се оправдае изостаналото кисело зеле. С поздрав!

The witch каза...

Албена, благодаря, че отново надникна в кулата. Преградка от мен!

The witch каза...

Тили, така е - простичко, но вкусно е ястието.
Бъди здрава!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.