четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Възглавничка с апликация сърце от къдрици

Предизвикателство „12 тематични декоративни възглавнички”
Месец Февруари

За да не си преписвам изцяло идеята за днешната калъфчица за декоративна възглавничка, ще ви покажа мястото, където открих начина на изработване на подобна апликация: кликнете тук. Така ми хареса къдравото сърчице и предвид факта, че нямам малка магьосница в кулата, която да зарадвам с подобна рокличка, аз трансформирах идеята в украса за дома. Харесва ли ви?  Без повече многословност продължавам към същинската част.

Материали:
Памучен бял плат
Памучен розов плат
Трикотажен плат в светло и тъмно розово
Трикотажен плат в червено
Твърда хартия за шаблон
Шевна машина
Ножица
Линеал и креда
Пергел и молив

Съвети:
Платовете за самата калъфка и за основа на апликацията трябва да са памучни и нееластични. Използвах омръзнали ми вече калъфки за спални възглавници.
Платовете за къдриците трябва да са трикотажни и еластични, за да не се разнищват и да се къдрят добре. Използвах тениски, които купих от магазин за употребявани дрехи. 


Изработване:
От твърда хартия се правят 2 шаблона:
шаблон № 1 – с форма на сърце според размера на желаната апликация;
шаблон № 2 – с форма на сърце с 5 см по-голям от шаблон № 1.

За лице на калъфката от белия плат се разкроява квадрат с размер 42/42 см (размера на моята възглавничка 40/40 см + по 1 см за резерва). В центъра се очертава и изрязва отвор с шаблон № 1.

За основа на апликацията от розовия плат се разкроява сърце с шаблон № 2. 


Следват известни математически изчисления, които не мисля, че ще ви затруднят, тъй като изискват познания на второкласник-отличник, но благодарение на тях ще получите едно красиво и съразмерно къдраво сърце.
В моят случай сърцето по шаблон № 2 е с височина 26,6 см от най-заоблената горна част до заострената долна част. За по-лесни сметки трябваше да закръгля предварително този размер на 28 см, но тъй като всичко правих на момента, не съобразих, когато рисувах сърцатите шаблони. Трябваше № 1 за бъде 33 см, а № 2 – 28 см. Реших моето къдраво сърце да се състои от 7 реда къдри – 2 червени, 2 тъмно розови и 3 светло розови като последните са три за сметка на по-късата им дължина. Разделих 26,6 см на 7 и установих, че за всеки ред къдри се полагат 3,8 см място. 

Върху основата на апликацията се маркират 6 линии през 3,8 см разстояние една от друга – получават се 7 сектора за къдрите.
Кроят се  2 червени ленти с ширина 6 см и дължина 90 см, 2 тъмно розови – 6/80 см и 3 светло розови – 6/75 см, 6/ 50 и 6/20 см.

Посочените размери варират според желанието. Добре е обаче дължината на лентите да бъде 2-2,5 пъти по-голяма от определеното място, което ще покрият, за да се получи богат набор. Също така установих, че трябваше да разкроя по-широки ленти, защото след прането на калъфката се поприбраха къдрите и леко прозира основата, а е добре да се застъпват повече.

С бод тропоска се прави набор на лентите, така че да се съберат на дължина в маркираните сектори.

Зашиват се последователно върху основата по предварителния план. 

Върху готовото сърце се поставя лицето на калъфката, така че то да „наднича” отдолу.
Фиксира се с карфички.
Изминава се машинен зиг-заг шев. Нагласих машината на най-ситната стъпка и най-високия зиг-заг; нямам професионално шивашко образовение и не зная дали добре обясних, дано сте разбрали.

За гръб на калъфката се разкрояват 2 правоъгълника с размер 32/42 см от белия плат.
На машина се изминава подгъв при една от дългите страни на всеки от детайлите. 

Сглобяване на калъфката
Лицето и гърбът на калъфката се налагат с лицевата страна на плата едно към друго.
Застъпването на двата детайла за гърба на калъфката е необходимо, за да се получи отвор за обличане на възглавничката.
Изминават се съединителен и зачистващ зиг-заг машинен шев по маркирания предварително контур като остават 2 см за резерва.


Калъфката се обръща налице и се глади с ютия.
Възглавничката се облича с новата калъфка. 
.

3 коментара:

tillia каза...

Това си е цял курс по шиене! Всичко толкова ясно и подробно!
Възхищавам ти се!
Поздрави!

Албена Павлова каза...

Вещи, ти си неуморна! Заряд от идеи! Новото ти предизвикателство е наистина е много сърдечно :) С интерес ще го проследя :)
Поздрави и успешна работа!

The witch каза...

Албена, благодаря, че отново намина през кулата. Радвам се като дете на малкото коментари в блога.
Заемам се вече с мартенското възглавническо предизвикателство - нахвърлях идеята, остава да разровя за материали. Очаквай възглавничките на баба Марта скоро.
Бъди здрава, усмихната и успешна!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.