понеделник, 3 март 2014 г.

Свинско филе Строганов

Това е блюдо, което многократно се приготвя в кулата. Открих рецептата в списание „Уверени в кухнята” – често приготвям и винаги успешно за моя и на близките ми радост ястия от там. Цитирам анотацията към колоритната снимка на рецептата: „Едно от най-известните руски ястия, филето „Строганов” се прави обикновено от телешко. Но крехкото свинско филе е също така подходящо.” и продължавам с един от съветите, който дават …… съставители накрая: „като допълнение към това източноевропейско ястие поднесете българско вино „Шардоне” – сухо и ароматно.” Какво остава освен да изпробвате рецептата и да следвате финалната препоръка. Наздраве!
Необходими продукти:
500 г свинско филе
1 с.л. олио
20 г краве масло
1-2 глави лук, нарязани на тънко
2 с.л. бренци
250 мл течна сметана*
сол и черен пипер
нарязан магданоз за украса
голяма щипка лют червен пипер

Начин на приготвяне:
Отстранява се излишната мазнина от месото. Реже се напречно на мускула на парчета 1,5/4 см.
Загрява се половината олио и масло в голям тиган и се пържи лукът на тих огън. Слага се в чиния настрани.

Огънят се усилва и се добавя останалото олио и масло. Месото се задушава под капак за 10-15 минути. После се пържи до златистокафяво без капака. 

Залива се с брендито. Вари се на тих огън 3 минути или докато алкохолът се изпари.
Добавя се лукът, сметаната и подправките и се кипва.

Ръси се с магданоз и лют пипер и се поднася веднага.


Практични съвети:
* Ако нямате течна сметана, вземете заквасена и я разбийте със сока от половин лимон – киселината ще и придаде пикантност.
Сервира се със сварен ориз или ситна паста с краве масло.
Нарязани млади гъби придават още аромат на ястието – изпържете ги, след като изпържите лука, но преди месото. 

Други магии от поредицата „Уверени в кухнята”, успешно изпробвани в кулата:
.

4 коментара:

tillia каза...

Апетитно и провокиращо!
Честит празник!

Албена Павлова каза...

Този вариант на ястието "Строганов" е просто великолепно предложение - пикантно, засищащо и аламинутно!
Ще го направя със сигурност!
Поздрави!

The witch каза...

Тили, добре дошла! Радвам се да се видя отново тук. Честит празник!

The witch каза...

Албена, ти си верен фен, за което сърдечно благодаря. Очаквам отзиви след пробата. Прегръщам те!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.