понеделник, 24 март 2014 г.

Бабини милинки

Разкошните милинките на бабата на Тони

Бабините рецепти винаги са успешни. Времето е най-добрият арбитър. Моята баба също приготвяше подобно вълшебство, което изчезваше почти мигновено, но за съжаление нямам нейната рецепта. Затова използвах тази на Тони. Опитайте и ви гарантирам, че няма да съжалявате. Надигат се двойно, че и повече. Получават се толкова мекички отвътре, а с хубава хрупкава коричка отвън. Мммм... В контекста на казаното до тук ще продължа с една мисъл на „царя на готвачите” Огюст Ескофие: „Единственият начин да се противопоставиш на забравата е като готвиш. Едно добре приготвено блюдо внася красота, дълбочина и многообразие в живота. Храната е едно прекрасно вълшебство, а да повярваш във вълшебства и да ги създаваш, е ключов и изключително необходим акт.”

Продукти за тестото:
500 г брашно
330 г хладко прясно мляко
1 с.л. захар
20 г прясна мая или 7 г суха мая
1 ч.л. сол
2 с.л. олио

Продукти за заливката:
70 г масло
2 яйца
2 с.л. брашно
120 мл топла вода
1 ч.л. сол
100 г сирене


Приготвяне на тестото за милинки:
Маята и захарта се разтварят в млякото. Остава се настрани за 10-15 минути.
В купа се слага предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се сипва сместа с маята.
Сипва се олиото и солта. Разбърква се с лъжица.
Меси се до получаване на меко и еластично тесто.
Слага се в намаслена купа.
Втасва покрито с найлон и кърпа на топло място за 30-60 минути до удвояване на обема.

Късат се малки топчета с намаслени ръце и се нареждат в тава.
Покрива се и втаса отново.

Приготвяне на заливката:
Маслото се загрява на средна температура в малка тенджерка.
Сипва се брашното и леко се запържва.
Прибавя се по малко водата като се разбърква постоянно.
Сваля се от котлона и се добавят разбитите яйца при интензивно бъркане.
Посолява се и се слага натрошеното сирене.


Милинките се заливат със сместа.
Пече се в загрята на 220°С фурна за около 30 минути.
При необходимост се покрива с алуминиево фолио, за да не прегори отгоре.
.

10 коментара:

С Драгомирова каза...

Чудесно изглежда твоето вълшебство, наречено бабини милинки! А толкова отдавна не съм правила, че очи не мога да откъсна. И това, ако не е магия...
Поздрави и слънчев ден в кулата!

Албена Павлова каза...

Бабините гозби никога не се забравят, така е! Много вкусно си приготвила твоя вариант, Вещи! Как да не изчезне мигновено :)
Пожелания за хубава седмица!

tillia каза...

Меки, пухкави и толкова съблазнителни! Като всичко бабино!
Приятна вечер!

Гуинет каза...

Да си призная честно, тази гледка направо ме развълнува:) Не съм голям фен на милинките, но ми се прииска да ги направя на моите домашни любимци. Въпрос на време е само. Комплименти за чудесното печиво! Поздрави!

The witch каза...

Елти, опитай рецептата, получават се разкошни закуски. Благодаря за милите думи.

The witch каза...

Албена, добре дошла в кулата. Приятно ми е да те видя отново тук.
С приятелски поздрав!

The witch каза...

Да, Тили, бабините рецепти винаги издържат проверката на времето.

The witch каза...

Гуинет, сърдечно благодаря за комплиментите.
Очаквам твоя коментар, след като изпробваш рецептата.
Приятен и слънчев ден!

di_ani каза...

Обожавам милинки, а като чуя и за гарант бабина рецепта, интересът ми се засилва.
В допълнение: твоето страхотно изпълнение - пухкави, мекички, апетитни ...
Изкушението е непреодолимо.
Благодаря за чудесната идея, поздрави и хубави пролетни дни!

The witch каза...

Ди, милинките са толкова вкусни... Очаквам да ми пишеш, ако изпробваш рецептата.
С пожелание за слънце и усмивки!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.