понеделник, 31 март 2014 г.

Пица с четири вида сирена

Пицата е италианско национално ястие, популярно в цял свят. Представлява плосък и кръгъл хляб, изпечен в пещ, който обикновено се покрива с домати или сос на доматена основа и моцарела. Съобразно културните и регионалните предпочитания се добавят и други съставки. Класическите разновидности на италианската пица са: „Маргарита“, „Капричоза“, „Диавола“, „Калцоне“, „Везувий“, „Четири сирена“, „Римска“, „Рукола“, „Хавайска“, „Маринара“ и много други. В италианския дух на тази публикация ще цитирам мисъл на италианския композитор Росини: „Не познавам по-приятно занимание от храненето. За стомаха апетита е онова, което е любовта за сърцето.”


Необходими продукти за 4 блата* с диаметър 28 см:
1 кг брашно
20 г прясна мая
2 ч.л. сол
2 с.л. захар
4 с.л. зехтин
550 мл топла вода

Необходими продукти за плънка:
5-6 с.л. кетчуп
4 скилидки чесън, пресован
1 с.л. зехтин
пресен босилек
400 г австрийско твърдо сирене Ементал
500 г холандска Гауда
270 г синьо сирене
200 г пушено сирене
магданоз за поръсване

Приготвяне на тестото за блат:

Маята и захарта се разтварят в 150 мл топла вода с 2 с.л. брашно от предварително замерените.
Купичката се оставя настрани, покрита с мека кърпа за 10 минути.
Брашното и солта се пресяват в подходящ съд.
Прави се кладенче в средата, където се сипва маята, останалата вода и зехтина.
Меси се до хомогенно тесто, което да не лепне.  
Винаги е по-добре да се добави допълнително количество брашно, ако е необходимо, отколкото течност към тестото.
Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се с найлоново фолио и кърпа, оставя се топло, докато удвои обема си – около 1 час.
Втасалото тесто се дели на четири равни части с остър нож.
Всяка се премества върху набрашнена повърхност.
С точилка се разточват четири блата.

Приготвяне на плънката и печене на пицата:
Тавичките** за пица и долната страна на блатовете се набрашняват добре, за да се избегне залепване и за да се получи хубава хрупкава коричка при печенето. 
Блатът се маже със смес от кетчуп, пресован чесън и зехтин.
Последователно се подреждат сирената:
настърганото на едро ренде твърдо сирене eментал,
нарязаното на тънки правоъгълници с размер 2/3 см гауда,
натрошеното синьо сирене,
нарязано на тънки щайби пушено сирене.
Ръси се с магданоз.
Пече се в предварително нагрята до 275°С фурна за не повече от 10 минути.
Поднася се топла, аранжирана с листа пресен босилек, на гладниците в кулата не ми позволиха да украсявам чиниите. 
 

* Ако не ви се меси тесто, може да купите готово от магазина.
** Тавичките купих от обикновено „магазинче-левче” за 5 лв. всяка. Незаменими са при печенето на пица заради тънко дъно, което позволява бързо и хрупкаво изпичане. 
.

2 коментара:

Мъх каза...

Тая ми е най- най-любимата пица!

The witch каза...

Мъхче, благодаря! Радвам се, че се отби в кулата.
С поздрав!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.