понеделник, 7 април 2014 г.

Пролетен венец от тесто

Какво е Цветница без венец. Вероятно като Коледа без свещи и елха, нали? Днес ви предлагам една празнична трансформация на любимото тесто в кулата. То е многократно изпитано, доказало е своето вълшебство като Памук погачи, Питки-цветя с мак, Охлювчета със сирене и Раирани питки с ементал е ред други превъплъщения, които са избягали от обектива. Но всички те са неустоимо ароматни, меки и въздушни като пухкав памук; с изненадващ вкус – комбинация от леко сладникаво тесто и солена плънка; някои от тях са в комбинация с качествено бяло сирене, а други – в нежна прегръдка с парченца фин ементал. Завоалирани в жълтъчена глазура с финална сусамова поръска, оставят трайна следа в гастрономичната ни памет. Ще изпробвате ли днешният пролетен венец. Надявам се да ви хареса и да украси вашата трапеза на Цветница в неделя.

Необходими продукти:
½ ч.ч. (120 мл) топло прясно мляко
½ ч.ч. (120 мл) топла вода
½ ч.ч. (120 мл) растително масло
2 с.л. захар
½ с.л. сол
½ пак. (20 г) прясна мая
3 ч.ч. (420 г) брашно

150 г бяло сирене
1 жълтък за намазване


Начин на приготвяне:
Маята и 1 с.л. захар се разтварят във водата.
Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути.

В купа се слагат 2 ч.ч. от предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото.
Сипва се захарта и солта. Разбърква се с лъжица.

Меси се до получаване на меко и еластично тесто като постепенно се добавя от останалото брашно.
Тестото втасва покрито с найлон и кърпа на топло място за 30-60 минути до удвояване на обема. 

Оформят се 8 еднакви парчета.
С длани се прави фитил с дължина около 30 см.
С точилка се разточва правоъгълник с размер 40/10 см.
Надлъжно се разпределя малко от натрошеното сирене.
Отново се оформя фитил като дългите страни се прегъват към средата и леко се застъпват.
Навива се на руло като застъпването остава от вътрешната страна на охлювчето.

В центъра на тава с диаметър 30 см, покрита с хартия за печене се поставя купичка с диаметър 12 см.
Охлювчетата се редят около купичката.
Втасват още 30-40 минути на топло.

Мажат се с жълтък.
Пече се при 180°C за 25 минути.
В последните 15 минути от печенето се покрива с алуминиево фолио. 
.

2 коментара:

Албена Павлова каза...

Вещи, прекрасен венец! Красив и вкусен, с повече коричка! Освен, че изглеждат впечатляващо, много обичам такива пити точно защото имат повече коричка :)
Слънчев ден и хубава седмица! Поздрави!

The witch каза...

Албена, отново ме зарадва с хубав коментар. Сърдечно ти благодаря.
Цветни и светли предстоящи празници!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.