понеделник, 28 април 2014 г.

Комбинация от две стари рецепти за супа от гъби и лобода

За пореден път в действие влезе любимата стара и пожълтяла „Съвременна готварска книга” на Пенка Чолчева от 1966 г. За днешната прекрасна супичка комбинирах две рецепти: Чорба от гъби със спанак и Супа от гъби с коприва. Не се подвеждайте от простотата на наименованията, защото както е казал Огюст Ескофие: „Храната никога не е проста, както я възприемат повечето хора. Всъщност тя е доста опасна – може да те прелъсти изцяло”. Действително се получи омайващо вкусна и ароматна супа. Започнах приготвянето й по първата рецепта; прибавих зеленолистния зеленчук, както е по втората рецепта, а накрая – за поднасянето, използвах съвета от първата рецепта и обогатих супичката с богатството на свареното яйце.

За прекрасният вкус на супичката допринесоха лободата, която използвах като свеж пролетен листен зеленчук, и майските гъбки Чучулетки. Ето малко инфо за тях….

Останала в сянката на различни зеленолистни „братя и сестри”, като спанак, лапад и коприва, лободата дълго време е пренебрегвана незаслужено от градинари и като вкусна храна. Всъщност лободата е едно от най-древните подобни растения, познато на хората и преди хилядолетия са й отдавали заслуженото, като много полезен дар от природата. В наши дни малко хора отглежда лобода, за да я търгуват на пазара, защото растението е изключително фино и няма голяма трайност. Малко след като се откъсне, вече е негодно за употреба. Но това не пречи на любители градинари да отглеждат в собствения си двор лобода, както за храна, така и за декоративна градинска украса. По този начин се сдобих с количество, достатъчно за две супи. От едната доза приготвих днешното ястие, а втората – наситних и замразих в фризера. Оказа се, че лободата има много по-нежен и по-деликатен вкус от останалите си зелени роднини.

Гъбката, която използвах се нарича със закачливото име Чучулетка. Известна е още като Майска гъба, заради факта, че расте от ранна пролет до началото на лятото, и Пролетна миризливка, заради специфичния си силен аромат. Има дебело, меко, крехко, бяло месо и изключително приятни вкус и аромат. Прочетете повече тук - клик.

Необходими продукти за 5-6 порции:
200 г гъби
115 л вода
4 с.л. олио
1 глава лук, ситно нарязана
1 с.л. брашно
½ ч.л. червен пипер
1 ч.л. сол
200 г лобода*, ситно нарязана
5-6 твърдо сварени яйца

Начин на приготвяне – моята комбинация:
Гъбите се почистват и измиват.
Сваряват се в 1-1,5 литра вода.
Отново се вслушах в съвет на Ескофие: ”Зелените зеленчуци губят цвета си, когато съдът, в който се приготвят, се захлупи.”
Лукът и брашното се запържват в олиото.
Лободата се задушава няколко минути със запръжката.
Добавя се червеният пипер и солта.
Разрежда се с 1 литър вода от гъбите.
Прибавя се спанакът.
Супата се доварява.
Поднася се със ситно нарязано твърдо сварено яйце.

Начин на приготвяне по рецепта 265 Чорба от гъби със спанак
Гъбите се почистват и измиват.
Сваряват се в 1-1,5 литра подсолена вода
Лукът и брашното се запържват в олиото.
Добавя се червеният пипер.
Разрежда се с 1 литър вода от гъбите.
Прибавя се спанакът.
Супата се доварява.
Поднася се със ситно нарязано твърдо сварено яйце.

Начин на приготвяне по рецепта 266 Супа от гъби с коприва
Гъбите се почистват и измиват.
Сваряват се в 1-1,5 литра подсолена вода
Лукът и брашното се запържват в олиото.
Лободата се задушава няколко минути със запръжката.
Добавя се червеният пипер.
Разрежда се с 1 литър вода от гъбите.
По желание се добавя малко ориз.
Супата се доварява.
Поднася се със счукан чесън, разреден о оцет.
* Може да се използва спанак, киселец, коприва или лапад.
 
.

4 коментара:

Мария каза...

Книги като тази са истинска находка. Мога само да предполагам какви интересни неща има вътре, както говори и самата супа. Това с добавянето на сварено яйце вътре така и никога не съм го пробвала, трябва да опитам.
Поздрави, Вещичке, и слънчев вторник! :)

Мъх каза...

Вещичке, не спираш с добрите идеи и аз непременно ще занеса този пролетен вкус и на нашата трапеза.
Хубави празници ти желая!

The witch каза...

Мария, права си за книгите. Няма рецепта, която да ме е разочаровала. Хем са простички, ежедневни, а вкусни и ни връщат носталгично към детството.
Опитай гарнирането с яйце. Прилагам го и при други рецепти. Надникни в солени магии.
С поздрав!

The witch каза...

Мъхче, много мило от твоя страна. Благодаря ти сърдечно. Напоследък не ми достига времето да ви навестявам и ми липсва дългочасово ровене из блоговете на приятели.
С поздрави и пожелание за хубави празнични дни!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.