понеделник, 2 юни 2014 г.

Питка с красив спираловиден борд


В последно време съм запленена от приготвянето на „засукани” пити. И в преносен, и в буквален смисъл. В интернет пространството изобилства от вдъхновяващи разкошни предложения. От части проектът за оформянето на днешната пита е от тук. Реших да използвам идеята за моделиране на спираловиден борд в периферията на питката, но промених по свои вкус централната част като разположих 16 нежни рози за повече прелест и разкош. Харесва ли ви?

Необходими продукти:
500 кг брашно
20 г прясна мая
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
280 топла вода
150 г масло 

Начин на приготвяне:

Маята и захарта се разтварят в топлата вода.
Купичката се оставя настрани, покрита с мека кърпа за 10 минути.

Брашното и солта се пресяват върху работния плот.
Прави се кладенче в средата, където се сипва маята.
Меси се до хомогенно тесто, което да не лепне.
Винаги е по-добре да се добави допълнително количество брашно, ако е необходимо, отколкото течност към тестото.
Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се с найлоново фолио и кърпа, оставя се настрани, докато удвои обема си – около 1 час.

Втасалото тесто се премества върху набрашнена повърхност.
С остър нож се дели на пет равни части.
Покриват се с найлоново фолио и  кърпа и почиват 10 минути. 

Осигурете си достатъчно място: работно – за разточване, и помощно – за натрупване на разточените кори.
Маслото се разтапя леко в микровълнова печка.
Първата топка се разточва на кръг с диаметър 45-50 см на работното място.
Премества се на помощното място, преметната на точилката.
Маже се с разтопено масло.
Следващата топка се разточва, поставя се върху първата, маже се с разтопено масло. Действието се повтаря до натрупването на петте разточени топки.

От тях се изрязва кръг с диаметър 40 см.
Остатъкът се премесва и се заделя настрани.
Кръгът се дели на 16 сектора. 


Всеки сектор се навива на руло от широката част към върха като се равни при една от страните.
Този по-специален начин на завиване на рулата е необходим за получаването на красивия спираловиден борд на питката.
Получените рула се подреждат в периферията на тава с диаметър 30 см.

От заделения остатък се оформят 8 еднакви части.
Разточват се по-дебели правоъгълници с размер приблизително 20/10 см.
Всеки се навива на руло, реже се наполовина.
Получават се 16 розички.
Подреждат се в центъра на тавата. 
За да се получи красива и съразмерна пита препоръчвам тестото от периферията и централната част на тавата да равнят по височина.
Питката втасва втори път на топло място до удвояване на обема.
Маже се с разбито яйце, без да се притиска.
Ръси се със сусам. 

Пече се в предварително загрята фурна на 200°С, докато започне да се зачервява – около 10 минути.
Температурата се намаля на 180°С и се пече до готовност – около 45 минути. При необходимост се покрива с  алуминиево фолио, за да не прегори.
Моята фурна пече по-силно отгоре, затова разполагам тавата в средата на долната половина. Всеки познава своята фурна и нека съобрази печенето според нея.
Почива 15 минути в тавата.
Изважда се и се охлажда върху решетка.
 

Още за тесто за хляб и пити тук.
.

2 коментара:

Албена Павлова каза...

Вещи, майсторска работа е тази пита! И чудесно изпечена с много апетитна коричка! Поздравления!

The witch каза...

Албена, добре дошла отново в кулата.
Майсторенето на пити е толкова забавно. Чудя се какво ме е плашело преди.
С приятелски поздрав!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.