понеделник, 16 юни 2014 г.

Пикантна лазаня от спагети

Това апетитно блюдо се отличава със средиземноморския аромат на босилек, мекотата на сварена паста, вкусното ухание на задушена кайма и силата на запечен кашкавал. Надявам се да се насладите на пикантната лазаня от спагети  с чаша охладено вино. Наздраве!

Продукти за 8 порции:
500 г спагети
2 с.л. зехтин
500 г кайма
1 глава лук
пресен босилек на вкус
2 скилидки чесън
2 домата*
2 ч.ч. доматен сок
200 г настърган кашкавал

Приготвяне:
Спагетите се варят в голяма тенджера с подсолена вода, докато станат „ал денте”.
Отцеждат се и се оставят настрана.

В друга тенджера се загрява половината зехтин и се запържва каймата.
Изважда се в чиния.

Наситненият лук се запържва в останалия зехтин, докато омекне.
Прибавя се наситненият чесън и се бърка 2 минути.
Сипват се нарязаните на кубчета домати.
Добавя се босилекът, нарязан на ситно.
Разбърква се добре и се сваля от котлона.

Зеленчуците се смесват с каймата.
Прибавя се доматеният сок и се разбърква.
Сместа се сипва в тава с размери 29/19 см или вместимост 3-3,5 литра.
Покрива се равномерно със спагетите.
Ръси се с настърганият кашкавал.

Пече се в загрята до 180°С фурна за 30 минути или докато кашкавалът се позачерви.
Изчаква се да поизстине и тогава се реже на порции, за да не се разпада при прехвърляне в чиния.
Всяка порция се декорира с тънък резен домат и листо босилек.

* Замених домата с 2 с.л. доматена паста, подсладена с 1 с.л. захар.

Източник: специално издание „Златната колекция” на списание „Кулинарен журнал”  - „50 ефектни рецепти с кайма”.

.

6 коментара:

Мария каза...

Сега си спомням, че и аз съм го приготвяла този пай, наистина е много вкусен. Една по-различна идея за поднасяне на спагети - чудесен е, Вещичке!
С пожелания за хубава и слънчева седмица! :)

The witch каза...

Мария, радвам се да те видя в кулата.
С приятелски поздрав и пожелание за нови и интересни кулинарни приключения!

Milena Poptoleva каза...

Не напразно си вещичка:))),я какви магийки спретваш!
Вкуснота!Прекрасна нова седмица:)!

Албена Павлова каза...

Този тип лазаня ни е любима и аз честичко я приготвям :) Но на фурна с кайма досега съм отбягвала да правя, малко ми е тежка ... Но така апетитно изглежда твоят вариант, че определено ще опитам! Поздрави!

The witch каза...

Милена, привет! Добре дошла в кулата! "Почерпи се" с някоя рецепта. Надявам се да останеш доволна.
С поздрав!

The witch каза...

Албена, опитай рецептата. Ще очаквам отговор след личен опит.
Успех!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.