понеделник, 23 юни 2014 г.

Ориенталски полъх през юни – сусамки и възглавнички

Предизвикателство „12 тематични декоративни възглавнички”
Месец Юни

Комплект от ориенталски възглавнички

След слънчева, шарена и наситена с приятни емоции и нови впечатления почивка в Турция, реших да задържа ориенталското настроение възможно по-дълго у дома. Това се случи в три лесни, цветни и вкусни стъпки.
Първо ще се спра на лесната стъпка. В дневната, върху дървената масичка за сервиране, организирах малък ориенталски акцент с налични предмети и сувенири, закупени за спомен от турция. В сребриста табла с красиви флорални орнаменти подредих разнообразни и многоцветни камъни от Егейско море. Добавих обичайните чашка и чинийка за турски чай и малка купичка с традиционни ориенталски шарки, пълна със захар на бучки. Кехлибарената броеница, яйцето от оникс и синьото око или така наречения „назар бонджук” завършват композицията.
Втората стъпка е цветната – ориенталски комплект от ярки и наситени кадифени възглавнички. Те внасят усещане за топлина и нежна мекота. Използвах едноцветна кадифена материя в цвят фуксия, тюркоаз и лилаво. Замислила съм в бъдеще, от нанизи многоцветни мъниста, да направя ресни по ръбовете или пискюли в ъглите на възглавничките.
Третата стъпка и вкусната. Всъщност тя е резултат от гастрономичния интерес и кулинарни експерименти на магьосника. Опитайте невероятно изкусителните и лъскави сусамки, фъстъковки, слънчогледки и други подобни сладости.
 

Необходими продукти за 280 г
1 ч.ч. (100 г) сусам*
1 ч.ч. (180 г) захар
2 с.л. вода
1 щипка сол
1 с.л. олио
1 с.л. оцет

Начин на приготвяне:
Сусамът се слага в малък йенски съд.
Запича се в микровълнова фурна на 560W за около 10-12 мин. при постоянно разбъркване до леко златист цвят.

Захарта се карамелизира с 2 с.л. вода  в тефлонов тиган.
Добавя се солта, олиото и оцета и много бързо и енергично се разбърква. Внимавайте, защото силно пръска.

Веднага се сипва сусамът и се разбърква. 


Сместа се сипва на хартия за печене.
Разстила се равномерно до 1,5 см дебелина с намаслена шпатула или нож.


Реже се с остър нож на желаните форми, докато е още горещо и меко.


* Вместо сусам, може да използвате слънчогледово семе, фъстъци и други ядки индивидуално или да направите микс от различни ядки и семена.

На 16 юни 2014 г.,получих писмо на електронната поща на кулата. Така се зарадвах на снимките за рубриката "Не е трудно, аз също опитах..." Не ме изненада това, че подателят е мъж, тъй като всепризната истина е, че господата са прекрасни кулинари. 
Емил, сърдечно благодаря за доверието към моята рецепта за Памук погачи, за заделеното време да изпратиш писмото. Поздравявам те за успешния експеримент и проявеното въображение. Благодарение на твоето изпълнение и снимки читателите ще разберат, че рецептата е подходяща и за малки погачи, и за голяма погача. 
Това са снимките на Емил: 














 ... а това е писмото: 
"Страхотно вкусна и и още два пъти по толкова мекичка! 
Поздрави! 
Емо."
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.