понеделник, 30 юни 2014 г.

Френска картофена тортичка „Парментие”

Ястието е по стара френска рецепта и дължи името си на Антоан Парментие, фармацефта на крал Луи ХVІ. Традиционната рецепта се състои от слой кайма от говеждо месо, плънка от спанак и покритие от картофено пюре. Очаквам вашите отзиви за тази гастрономична чудатост.

Продукти за 6 порции:
за 1 слой:
4 скилидки чесън
2-3 с.л. зехтин
500 г кайма
100 мл бяло вино
2 с.л. доматена паста
сол на вкус
млян черен пипер на вкус

за 2-ри и 3-ти слой:
1-2 тиквички
15 резена топено сирене*

за картофения слой:
700 г картофи**
125 г прясно мляко
50 г краве масло
1 щипка индийско орехче
1 яйце

1 к.ч. галета


Приготвяне:
Скълцаните скилидки чесън се запържват до златисто в загретия зехтин.
Добавя се каймата и се разбърква. Пържи се, докато промени цвета си.
Сипва се бялото вино и се оставя да се изпари.
Подправя се с доматената паста, солта, пипера и огънят се намалява.

Картофите се белят, режат се на кубчета и се варят в подсолена вода.
Отцеждат се, добавя се млякото, индийското орехче, сол и черен пипер.
Сместа се пюрира и се разбърква с яйцето.

Тиквичките се режат на шайби и се посоляват.
Запичат се в тефлонов тиган или на скара.

Тавичка с диаметър 26 см се намаслява***.
Каймата се разпределя на равен слой.
Покрива се със слой тиквички.
Нарежда се топеното сирене.
Изсипва се картофеното пюре.
Ръси се с галета, като на няколко места се пробожда с вилица.
Пече се в загрята до 170°С фурна до готовност.
Изчаква се да поизстине и тогава се реже на порции, за да не се разпада при прехвърляне в чиния.
Всяка порция се декорира с тънък резен краставица, кетчуп и листо зелена подправка.

* Използвах кашкавал, тъй като в кулата липсваше топено сирене в този момент.
** Приготвяла съм рецептата и с готово картофено пюре.
*** Използвах форма за торта с отделящо се дъно, покрита с алуминиево фолио.

Източник: специално издание „Златната колекция” на списание „Кулинарен журнал”  - „50 ефектни рецепти с кайма”.

.

4 коментара:

Мария каза...

Вкусно! Добавката с печени тиквички много ми допада и следщият път ще го направя по твоята рецепта, Вещичке. Надявам се да успея да се отчета и със снимков материал :)
До скоро и весело лято! :)

Мъх каза...

Чудесна тортичка! Даже знам на кого ще я сервирам;) Поздрав, Вещичке!

The witch каза...

Мария, привет. Радвам се, че моята рецепта ти харесва. Очаквам снимки и лични впечатления.
С приятелски поздрав от кулата!

The witch каза...

Мъхче, сервира ле вече тортичката. Разкажи...
С пожелание за слънчево и цветно лято!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.