понеделник, 9 юни 2014 г.

Кюфтета с доматен сос и ароматни корени

Без да звучи нескромно, ще кажа, че скромната рецепта за Кюфтета с бял сос по кулинарна книга от 1958 г. е най-търсената и най-преглеждана рецепта в блога. По тази причина, пък и защото в кулата обичаме кюфтаци, днес ще ви представя поредната рецепта от същата пожълтяла и оръфана книжка „Готвени ястия от месо” – Кюфтета с доматен сос и ароматни корени. Днешните кюфтаци са леко разфокусирани от срамежливост, но това не ги прави по-малко вкусни и ароматни. Потопете се в мекотата на миналото и отключете химията на спомените, които може да осигури само добрата бабина кухня.  

Необходими продукти:

за кюфтетата:
500 г качествена кайма от телешко и свинско месо
100 г хляб
200 мл вода за хляба
1 яйце
15 г магданоз

за сосът:
5 с.л. олио
150 г лук
50 г моркови
40 г целина, глава
50 г брашно
1 ч.л. червен пипер
3 с.л. доматена паста
1,5 л гореща вода
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
дафинов лист

Начин на приготвяне:
Каймата, накиснатият във водата и отцеден хляб, яйцето и наситненият магданоз се омесват.
Оформят се кюфтета с навлажнени длани.
Пържат се до полуготовност*.

Лукът се задушва в олиото.
Добавят се ароматните корени – морков и целина, настъргани на едро ренде. Разбърква се и се готви 1-2 минути.
Сипва се брашното и се разбърква енергично.
Прибавят се червеният пипер и доматената паста. Само се обръщат в тенджерата.
Разрежда се с 1,5 л гореща вода при непрекъснато бъркане, за да се получи гладък сос.
Овкусява се със сол, захар и дафинов лист. Оставя се да кипне.
В полученият сос се пускат полуизпържените кюфтета.
Ястието ври на умерен огън 20-30 минути.

* Не овалвам кюфтетата в брашно преди пържене, използвам тефлонов тиган с много малко мазнина.

Източник: „Готвени ястия с месо”, стр. 47, рецепта 60.

.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.