понеделник, 21 юли 2014 г.

Тиквички по провансалски

Лятната зеленчукова царица Тиквичка безапелационно властва на пазара. Разнообразете домашното меню с тази изпитана в кулата рецепта. Тиквички, домат, чесън, риган - ароматът бързо ще си проправи път към трапезарията. Поднесете тиквичките като зеленчукова гарнитура към месо, пилешко или риба. Може да сервирате с пълнозърнест хляб за лека вечеря с чаша бяло вино и приятна музика за отмора на сетивата. Наздраве! И не забравяйте, че както е казал Огюст Ескофие „Перфектното блюдо е хармония от аромати, които работят заедно, за да създадат нещо ново.”

Продукти:
700-800 г (3 бр.) тиквички
100 г сирене моцарела*
1 голям домат
5 с.л. зехтин
4 скилидки чесън, пресован
1 ч.л. сух риган
1 ч.л. сол
смлян черен пипер на вкус


Приготвяне:
Тиквичките се режат на шайби с дебелина до 1 см.
Редят се като керемидки в тава с размер 28/18 см (вместимост 2-2,5 литра).
Запичат се в предварително загрята до 200°С фурна за 15-20 минути.

Доматът и сиренето моцарела се режат на еднакви резени.
Разполагат се между тиквичките.

Олиото, чесънът и риганът се смесват.
Подправя се със сол и черен пипер.
Сместа се излива върху тиквичките.
Запича се за 5 минути или докато сиренето се разтопи.


* Моцарелата е класическо италианско сирене за пица, което се топи и става много вкусно. Ако не разполагате с него, може да използвате друг вид твърдо сирене, което се разтича при печене или български кашкавал.

Източник: списание „Уверени в кухнята”.

.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.