понеделник, 25 август 2014 г.

Възглавничка с бродерия Слънце/Как се прави бод Френски възел

Предизвикателство „12 тематични декоративни възглавнички”
Месец Август

Август е последния летен месец, изпълнен с усмихнато слънце, ярка светлина и жарка топлина. Затова темата на месечното предизвикателство „12 тематични декоративни възглавнички” е слънцето. Представям ви поредния комплект от възглавнички, който озари моята кула със закачлив жълт цвят и слънчева бродерия.

Основа на днешния слънчев комплект е вече познатата ви жълта красавица Правоъгълна възглавничка Слънчеви лъчи от тази априлска публикация. Компания й правят две лилави квадратни госпожици.
Как съчетах цветовете в днешния жълто-лилав комплект? Всеки цвят е красив сам за себе си. Майсторството е в сполучливото му съчетаване с други цветове, така че да изпъкне красотата му и комбинацията да е приятна за гледане. Водих се по основни правила за комбиниране на цветовете. Дванадесетте цвята от цветното колело могат да се съчетават по различни схеми, съдържащи два или повече цвята, за да се получи цветова хармония. Тези цветове имат фиксирана връзка помежду си  върху цветовото колело. 
Източник на снимката и повече информация за съчетаването на цветовете
Аз избрах една от най-популярните техники за изграждане на цветови акорди – съчетаване на два контрастни цвята: основен и допълнителен. Тази схема работи много добре, ако единият цвят преобладава, а другият се използва за обекти, които да изпъкнат, да се откроят.

Всеки основен цвят има свой контрастен (допълнителен) цвят, който стои на 180 градуса срещу него. Жълтото, първият избран от мен цвят, е един от трите основни цвята в цветовото колело. Това е топъл цвят, който създава жизнена и бликаща от енергия атмосфера. Негов контрастен цвят е лилавото – един от трите допълнителни цветове, получени при смесване на основните. Лилавият цвят е студен и действа охлаждащо и успокояващо в слънчевия комплект от възглавнички.

Препоръчително е двата контрасти цвята да бъдат с еднаква наситеност, за да се постигне съвършената хармония. В моята цветова схема лилавият акорд е по-блед и по-светъл от жълтия, но това предлагаше наличността на вълшебното чекмедже в кулата. Всъщност този недостатък се превърна в ефект, тъй като жълтият слънчев цвят изпъкна и пое водещата позиция, която първоначално му бях отредила.


Материали:
Памучен лилав плат или готова лилава квадратна калъфка
Шевна машина
Ножица
Линеал
Креда или мек молив
Жълта прежда
Игла с голяма ухоИзработване на квадратна калъфка – клик тук.

Разкрояване на калъфката
За основа на калъфката се използва памучен лилав плат.
За лице се разкроява квадрат с размер 42/42 см – размера на пълнежа 40/40 см + по 1 см за резерва от всички страни.
За гръб се разкрояват 2 правоъгълника с размер 28/42 см. На машина се изминава подгъв при една от дългите страни на всеки от детайлите, за да се получи правоъгълник с размер 26/42 см. Това са страните, които оформят отвор за обличане на възглавничката. Вместо да правя подгъв, аз разкроих по ивата – тънката стегната ивица от двете страни на плат, получена при тъкане, която не се разнищва.

Изработване на бродерия Слънце с бод Френски възел

В центъра на лицето на калъфката се чертае кръг с диаметър 9 см.
Кръгът се разделя на 8 равни сектора.

По очертания кръг се прави 1 ред от френски възли, разположени плътно един до друг.
Непосредствено след 1-ия ред възли се навързват още 4 реда по същия начин.
Получават се 5 реда от плътни възли, които фигуративно определят центъра на слънцето.

Правят се 6-ти и 7-ми ред от френски възли като се оставя пространство между възлите и редове. Получават се две еднакви реда от възли. Според мен ще стои още по-добре, ако вместо 2 се направят 4 реда от тази възли.

Правят се още 3 реда от френски възли като пространството помежду им се увеличава с отдалечаване от центъра.

Как се прави бод Френски възел

Вдява се игла с конец с обикновен възел накрая.
Иглата се въвежда от опаковата към лицевата страна на плата. Изтегля се целият конец.
Конецът се омотава два пъти около иглата.
Иглата се промушва обратно към опаковата страна на плата на малко разстояние от първото пробождане. Конецът се изтегля отзад.


СЪВЕТИ:
  • Колкото по-дебел е конецът, толкова по-големи ще станат възлите.
  • Препоръчвам да използвате гергеф. Това е инструмент за бродиране. Той се състои от два дървени ли пластмасови пръстена, между които се поставя платът, върху който се бродира, за да не се плъзга.

Сглобяване на калъфката
Лицето и гърбът на калъфката се налагат с лицевата страна на плата едно към друго.
Застъпването на двата детайла за гърба е необходимо, за да се получи отвор за обличане на възглавничката.
Изминава се съединителен машинен шев по маркирания предварително контур като остава 1 см за резерва и се зачиства със зиг-заг.
Калъфката се обръща налице и се глади с ютия.
Възглавничката се облича с новата калъфка.


Източник на идеята: тук.


Предизвикателство „12 тематични декоративни възглавнички”
Месец Август
Възглавничка с бродерия Слънце
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.