понеделник, 29 септември 2014 г.

Пай с круши по рецепта от 1966 г.

Както знаете вече от други публикации, много харесвам старите готварски книги – онези пожълтелите и пооръфаните, заради предизвикателството да изпълня рецептата в нетърпеливо очакване до самия край, подклаждано от липсата на илюстрации, които да ме ориентират за визуалния и ароматния резултат. Е, „Съвременна готварска книга” от 1966 г. за пореден път ме провокира с рецепта за пай с круши. Бързо и лесно, без специални умения и приспособления, но вкусно и ароматно се получи, повярвайте ми. И в този контекст ще цитирам Огюст Ескофие (от разкошната и съблазнителна книга  Бели трюфели през зимата” на Никол М. Келби), която прочетох миналата година: „Ако блюдото е много добро и може да бъде приготвено дори от неумел готвач, то ще живее вечно.”
Есента е сезонът на сочните и насъбрали слънце круши. Градските пазари са своеобразно царство на кралица Круша. Всичко това вещае гастрономично изобилие – кекс с круши, сладко от круши, крамбъл с круши, карамелизирани круши и какво ли още не... Опитайте моето предложение за пай с круши. Надявам се да ви допадне.

Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 200 мл
120 г краве масло или 3/4 ч.ч. (150 мл) олио*
150 г пудра захар
4 жълтъка
1 ч.ч. (150 г) брашно
1 бакпулвер
1 к.ч. (60 мл) прясно мляко/вода

300-330 г круши, добре узрели и меки, почистени
4 белтъка
4-5 с.л. пудра захар
 

Начин на приготвяне:
Маслото и пудрата захар се разбиват 10-15 минути.
Последователно се прибавят жълтъците, пресятото с бакпулвера брашно и млякото.
Сместа се разбива добре.
Изсипва се в намаслена и набрашнена форма с отделящо се дъно с диаметър 26 см.
Пече се в загрята до 180°С фурна за 30 минути или до златист цвят.

Опеченото тесто се покрива плътно с тънки резени от добре узрели круши.
Покрива се със сняг от белтъци, разбити с 4-5 с.л. пудра захар.
Паят се пече отново в умерена фурна за 10 минути или докато белтъците се засушат и леко порозовеят.

* Тестото може да се приготви с ¾ ч.ч. олио вместо с масло. Тогава захарта се разбива с жълтъците, а след това се прибавят останалите продукти.

Източник: Пенка Чолчева. Съвременна готварска книга. София, 1966 г., рецепта 1106.

.

2 коментара:

tillia каза...

Стари книги - изпитани вкусни рецепти! :)))
Поздрави!

The witch каза...

Тили, привет.
Радвам се, че си оценила моята идея за възраждане на старите изпитани рецепти.
Времето е страхотен арбитър.
С пожелание за ведро настроение и крепко здраве!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.