понеделник, 1 септември 2014 г.

Свинско със зелен фасул и домати

Отново рецепта от любимото специалното издание „Златната селекция на Кулинарен журнал” – „50 подбрани ястия по средиземноморски”. Важно е да подчертая, че сама набрах фасула и доматите, необходими за ястието, от зеленчуковата градинката на родителите на магьосника. Рецептата претърпя известни промени, според наличността в кулата и според претенциите на магьосника. Увеличих количеството на месото двойно по негово настоятелно желание, за да преглътне по-лесно фасула. За да няма недоволство и сътресения, намалих на половина количеството на зеления фасул и останалите продукти.

Чели ли сте „Бели трюфели през зимата” на Никол М. Келби? В книгата се разказва за личната история Огюст Ескофие (1846–1935), който става известен с презимето „царя на готвачите”. Идеята за двойното количество месо, сготвено с два пъти по-малко зеленчуци ми хрумна, след като си спомних за две от правилата на Огюст Ескофие: „Никога не допускам ядосване и гняв в кухнята си” и „Никой на този свят не трябва да остава гладен”. Получи се апетитно блюдо, подходящо за лятна вечеря или обяд. Ще пробвате ли?

Необходими продукти:
Посочила съм продуктите по оригиналната рецепта. В скоби съм посочила количеството на всеки продукт, което използвах при моето изпълнение на рецептата според наличността в момента на готвенето.

1 кг (500 г) пресен зелен фасул
(1 ч.л.) сол на вкус
1 глава (малка) кромид лук
1-2 с.л. олио
500 г (1 кг) свинско месо
млян черен  пипер на вкус
150 г (350 г) домати
1-2 стръка (1 ч.л. суха) мащерка
(1-2 ч.л. копър)
250 г (150 г) заквасена сметана
300 мл (150 мл) зеленчуков бульон
425 г. (200 г) белени домати
3 с.л. (2 с.л.) доматено пюре
4 с.л. (2 с.л.) кетчуп
1 щипка (1 с.л.) захар
лют червен пипер
(1 ч.л.) сладък червен пипер
сос Табаско



Начин на приготвяне:
Фасулът се почиства в двата края на шушулката и се измива.
Реже се на 6-7-сантиметрови парчета.
Вари се 15-20 минути в подсолена вода.

Лукът се реже на ситно.
Месото се реже на порции с желаната големина.
В загрятото олио се запържва лукът и месото.
Подправя се със сол и черен пипер.


Доматите се измиват и се разполовяват.
В голяма тава за печене се сипват фасулът, месото и доматите.

Сметаната и бульонът се слагат да къкрят в тенджера.
Добавя т се мащерката, копърът, белените домати, доматеното пюре и кетчупът.
Оставят се за 5 минути на огъня.
Овкусяват се със сол, захар, лют и сладък пипер.

Сосът се сипва при фасула и свинското.
Пече се в предварително загрята фурна около 30 минути.

.

2 коментара:

Анонимен каза...

Само си развалила свинското!

The witch каза...

Вие опитахте ли дали е развалено?!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.