понеделник, 8 септември 2014 г.

Паста с броколи и кимион

Блюдото, което днес поднасям в кулата, приготвих по рецептата Паста с брюкселско зеле и  кимион от специално издание „Златната селекция на Кулинарен журнал” – „50 оригинални рецепти с паста”. Замених основния продукт – брюкселското зеле, с броколи. Ето защо…..

Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук остава в сянката на своя най-близък роднина карфиола и на други представители на семейството си – зелето и ряпата. Причина за това е фактът, че броколите не присъстват в традиционната българска кухня. 
Интересно е обаче, че историята на този зеленчук започва съвсем наблизо – на територията на днешна Турция, където е култивиран за пръв път. В Европа обаче броколите проникват не по преките пътища, а по море до Италия, тогава център на Римската империя. Там бързо стават любима храна на римляните, но през следващите 2000 г. популярността им не напуска тези земи. Така до началото на ХХ век броколите са слабо познати в останалата част на света, но точно тогава настъпва превратният момент в тяхната история – открити са лечебните им свойства. Обявени за една от най-полезните храни в света те бързо се разпространяват в САЩ, Азия и останалата част на Европа.
На първо място съдържат големи количества витамин С, витамин К, бета-каротин, фолиева киселина и витамини от групата В (В1, В2, B3, B6). Богати са и на калций, желязо, магнезий, калий и цинк. С този състав те надминават не само всички свои роднини, но излизат на челните места сред всички храни в света. Изключително подходящи са и за бъдещи майки, защото съдържат най-важните витамини и минерални вещества, необходими през бременността, и то в напълно натурална форма.
Най-ценната съставка в броколите безспорно е сулфорафанът. Това вещество от една страна предотвратява появата на рак на стомаха (като убива Хеликобактер пилори, която го причинява) и рак на кожата (като неутрализира вредното въздействие на ултравиолетовоте лъчи), а от друга спира растежа на вече зародилите се туморни клетки и при много от останалите видове рак. С това си действие сулфорафанът е най-мощното антиканцерогенно вещество, познато на науката до този момент.
Въпреки своите незаменими свойства обаче, броколите са известни и като едни от най-омразните зеленчуци за малките деца. Те не се интересуват от това, колко полезна е дадена храна, а от това дали им е вкусна. Лошата слава на броколите в това отношение обаче се дължи най-вече на неправилното им приготвяне. С подходящата кулинарна обработка, те се превръщат в едни от най-вкусните блюда.

Продукти за 4 порции:
400 г паста
600 г. броколи
½ ч.л. семена от кимион
3 с.л. галета
2 с.л. зехтин
сол на вкус
100 г кашкавал

Приготвяне:
Нарязаните на дребни розички броколи се вари 5 мин. в подсолена вода.
Отцежда се от водата.

В тиган с тефлоново покритие се нагрява зехтинът.
Прибавя се кимионът и леко се запържва.
Добавя се галетата и също се запържва.

Отцедените броколи се добавя към кимиона в тигана за 2 мин.
Слага се сварената паста.
Ястието почива за няколко минути, за да се овкуси.

Сервира се в чиния. Ръси се с настърган кашкавал.
Аз украсих със запечени орехови ядки.

.

3 коментара:

Lety каза...

Много обичам паста, много обичам и броколи - изобщо съчетанието на продукти в тази рецепта е чудесно, а и изглежда прекрасно!
Хубава седмица от мен!

Just V. каза...

Наистина интересно съчетание на продукти в тази рецепта, силно ме заинтригува. Отделно, че приготвено изглежда много апетитно! :) Благодаря за предложението.

The witch каза...

Just V., приятелски благодаря за коментара. Ще ми е интересно да чуя мнението ти, ако изпробваш моята рецепта.
С поздрав!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.