понеделник, 27 октомври 2014 г.

Моята изпитана рецепта за кюфтета с доматен сос

Според Огюст Ескофие Кулинар без тайни е просто готвач.” Е, аз съм точно това – непретенциозен готвач,  и бързо разкривам моята тайна за вкусни кюфтета със сос. Рецептата е изключително проста и скромна, но винаги се получава истинско пиршество за неделния обяд.

Необходими продукти:

за кюфтетата:
300 г качествена кайма от телешко и свинско месо
50 г ориз
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. сол  
брашно за овалване

за сосът:
3-4 с.л. олио
1 малка главичка лук
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
1 литър вода
3 с.л. ориз
1 ч.л. сол
2 дафинови листа
3 зърна бахар
черен пипер на вкус
½ ч.ч. доматен сок

Начин на приготвяне:
Каймата, оризът и подправките се омесват в купа.
Оформят се 21 кюфтета-топки с навлажнени длани.
Овалват се в брашно. Използвам дълбок съд с брашно, където кюфтетата-топки се търкалят лесно като притръсквам съда.

Лукът се задушва в олиото до омекване.
Добавят се брашното и червеният пипер. Бързо се разбърква. Разрежда се с водата.
Огънят се засилва и сосът завира.
Пускат се набрашнените кюфтета. Отново завира.
Добавят се 3 с.л. ориз, сол, дафинов лист, бахар и черен пипер.
Къкри на тих огън 30 минути.
Към финала се добавя доматеният сок.
.

1 коментара:

Milena Poptoleva каза...

Почти по подобен начин и аз приготвям тези кюфтенца,Вещичке.Порцийката ти е перфектно поднесена.
:)Усмивки през цялата нова седмица!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.