събота, 22 ноември 2014 г.

Ден 6 От Памук погача до вълшебство или историята на една рецепта

Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 различни Памук погачи”

Ден 6

ВЕНЕЦ ОТ ТЕСТО 

Рецептата е тук (клик)
Днес ви предлагам една празнична трансформация на любимото тесто в кулата. То е многократно изпитано, доказало е своето вълшебство като Памук погачи, Питки-цветя с мак, Охлювчета със сирене и Раирани питки с ементал е ред други превъплъщения, които са избягали от обектива. Но всички те са неустоимо ароматни, меки и въздушни като пухкав памук; с изненадващ вкус – комбинация от леко сладникаво тесто и солена плънка; някои от тях са в комбинация с качествено бяло сирене, а други – в нежна прегръдка с парченца фин ементал. Завоалирани в жълтъчена глазура с финална сусамова поръска, оставят трайна следа в гастрономичната ни памет.
Източник за оформянето: BAHARATLI HALKA EKMEK
Дълго издирвах в турски сайтове и експериментирах рецепти за тестени изделия, след като при едно пътуване в Турция през 2012 г. бях запленена от вкуса, мекотата и уханието на техните печива. Така попаднах на прекрасния блог на Пелин  и открих рецептата, която се превърна в незаменима и основна у дома. След няколко експеримента уточних точното количество на брашното, тъй като в своята рецепта, тя го определя като „колкото поеме”. Прецизирах количеството на всички продукти в грамаж според вместимостта на чаената чаша, която обичайно използвам за моите рецепти. През февруари 2013 г. писах на Пелин за разрешение до публикувам в блога си нейната рецепта и моите снимки на Памук погачите, а това стана факт през април 2013 г.


Никога дотогава не бях месила с такава лекота; не бях оформяла толкова великолепно тесто – меко, податливо, уханно. Крайният резултат беше толкова вълшебен, че завинаги заплени всички в кулата и от тогава не съм приготвяла питки по друга рецепта.
Това са необходимите продукти за 1,5 кг тесто:
чаена чаша с вместимост 240 мл
1 ч.ч. (240 мл) топло прясно мляко
1 ч.ч. (240 мл) топла вода
1 ч.ч. (240 мл) растително масло
5 с.л. захар
1 с.л. сол
½ пак. (20 г) прясна мая
6 ч.ч. (840 г) брашно
Блогът на Пелин се превърна в източник на интересни идеи и вкусни предизвикателства за мен. Веднага след успешните Памук погачи по същата рецепта приготвих Питки-цветя с мак за Цветница  (публикация от 22 април 2013 г.). По-късно, отново със същото великолепно тесто, по нейни идеи за оформянето направих Охлювчета със сирене (публикация от 19 август 2013 г.), Раирани питки с ементал  (публикация от 26 август 2013 г.) и Пролетен венец  (публикация от 7 април 2014 г.) Изпробвах рецептите й за Зехтин гризини  (публикация от 27 май 2013 г.), Питки с газирана вода и богата поръска от семена (публикацията ще завърши настоящото седмично предизвикателство) и още много гастрономически изкушения, които не съм подготвила за публикуване.
В следващите дни се надявам да се насладите заедно с мен и ежедневното предизвикателство „7 дни – 7 различни Памук погачи” на елегантните и вкусни рецепти на Пелин. Препоръчвам на всички нейния фантастичен блог. 
Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 различни Памук погачи”

Ден 1 Памук погачи
Ден 2 Питки-цветя с мак
Ден 3 Зехтин гризини
Ден 4 Охлювчета със сирене
Ден 5 Раирани питки с ементал
Ден 6 Венец от тесто
Ден 7 Питки с газирана вода и богата поръска от семена


Моля, разгледайте моя малък цветен бутик Сребърно вретено (клик тук)
Подаръци, декорация, аксесоари

Създавам щастие, а ти избери усмивка и подари спомен.
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.