неделя, 23 ноември 2014 г.

Ден 7 От Памук погача до вълшебство или историята на една рецепта

Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 различни Памук погачи”

Ден 7

ПИТКИ С ГАЗИРАНА ВОДА И БОГАТА ПОРЪСКА ОТ СЕМЕНА

Дълго издирвах в турски сайтове и експериментирах рецепти за тестени изделия, след като при едно пътуване в Турция през 2012 г. бях запленена от вкуса, мекотата и уханието на техните печива. Така попаднах на прекрасния блог на Пелин  и открих рецептата, която се превърна в незаменима и основна у дома. След няколко експеримента уточних точното количество на брашното, тъй като в своята рецепта, тя го определя като „колкото поеме”. Прецизирах количеството на всички продукти в грамаж според вместимостта на чаената чаша, която обичайно използвам за моите рецепти. През февруари 2013 г. писах на Пелин за разрешение до публикувам в блога си нейната рецепта и моите снимки на Памук погачите, а това стана факт през април 2013 г.


Никога дотогава не бях месила с такава лекота; не бях оформяла толкова великолепно тесто – меко, податливо, уханно. Крайният резултат беше толкова вълшебен, че завинаги заплени всички в кулата и от тогава не съм приготвяла питки по друга рецепта.
Блогът на Пелин се превърна в източник на интересни идеи и вкусни предизвикателства за мен. Веднага след успешните Памук погачи по същата рецепта приготвих Питки-цветя с мак за Цветница  (публикация от 22 април 2013 г.). По-късно, отново със същото великолепно тесто, по нейни идеи за оформянето направих Охлювчета със сирене (публикация от 19 август 2013 г.), Раирани питки с ементал  (публикация от 26 август 2013 г.) и Пролетен венец  (публикация от 7 април 2014 г.) Изпробвах рецептите й за Зехтин гризини  (публикация от 27 май 2013 г.), Питки с газирана вода и богата поръска от семена (публикацията ще завърши настоящото седмично предизвикателство) и още много гастрономически изкушения, които не съм подготвила за публикуване.
В следващите дни се надявам да се насладите заедно с мен и ежедневното предизвикателство „7 дни – 7 различни Памук погачи” на елегантните и вкусни рецепти на Пелин. Препоръчвам на всички нейния фантастичен блог.

Необходими продукти:

1 ч.ч. (240 мл) топло прясно мляко
1 ч.ч. (240 мл) газирана вода
1 ч.ч. (240 мл) растително масло
2 с.л. захар
1 с.л. сол
½ пак. (20 г) прясна мая
3 ч.ч. (420 г) брашно

50 г бяло сирене
1 жълтък за намазване
сусам и маково семе за поръска

Начин на приготвяне:
Маята и 1 с.л. захар се разтварят във водата.
Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути.

В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото.
Сипва се захарта и солта. Разбърква се с лъжица.

Меси се до меко и еластично тесто като постепенно се добавя от останалото брашно.
Тестото втасва покрито с найлон и кърпа на топло място за 30-60 минути до удвояване на обема.

Оформят се 16 топчета с плънка в средата с намаслени ръце, ако лепне.
Редят се в тава, покрита с хартия за печене.
Втасват още 30-40 минути на топло.

Мажат се с жълтък.
Ръси се богато със сусам и маково семе.
Пече се при 180°C за 25-30 минути.
В последните 15 минути от печенето се покрива с алуминиево фолио.

Източник: SODALI BAYATLAMAYAN POĞAÇA


Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 различни Памук погачи”

Ден 1 Памук погачи
Ден 2 Питки-цветя с мак
Ден 3 Зехтин гризини
Ден 4 Охлювчета със сирене
Ден 5 Раирани питки с ементал
Ден 6 Венец от тесто
Ден 7 Питки с газирана вода и богата поръска от семена


Моля, разгледайте моя малък цветен бутик Сребърно вретено (клик тук)
Подаръци, декорация, аксесоари

Създавам щастие, а ти избери усмивка и подари спомен.
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.