понеделник, 3 ноември 2014 г.

Канелони с кайма, грах и гъби

Днешната рецепта е за почитателите на италианската кухня. Апетитна, засищаща, незабравима… Рецептата е от специално издание „Златната селекция на Кулинарен журнал” – „50 оригинални рецепти с паста”. Редовно изпробвам рецепти от това списание и винаги се харесват в кулата. До една са ефектни, вкусни и лесни за приготвяне.

Необходими продукти за 4 порции:

За плънка:
100 г престояли ден-два твърди филии хляб
6-7 гъби
1/2 връзка магданоз
500 г кайма
150 г консервиран грах
1 ч.л. сол
млян черен пипер на вкус
3-4 с.л. чили сос

1 кутия от 24 канелони

За сос:
1 глава лук
4 скилидки чесън
2 с.л. олио
700 г пресни домати
1 ч.л. захар
1/2 връзка магданоз
розмарин на вкус
1 ч.л. сол
млян черен пипер на вкус
100 мл вода

150 г кашкавал


Начин на приготвяне:
Хлябът се накисва в студена вода и се оставя да се размекне.
Гъбите, магданозът, лукът и чесънът се режат на ситно.
Отделят се листенцата на розмарина.
Разполовените домати се настъргват на едро ренде без ципата.
Хлябът се изстисква.
Грахът се отцежда от течността.

Плънка
Хлябът, каймата, гъбите, половината магданоз и грахът се омесват добре.
Сместа се подправя със сол, пипер и чили соса.
Канелоните се пълнят с тази смес.
Редят се в намаслена йенска тава с размер 18/29 см.

Сос
Лукът и чесънът се задушават в 2 с.л. олио.
Прибавят се доматите и водата.
Подправя се със сол, пипер, захар, розмарин и останалият магданоз.
Сосът къкри 2 минути.

Сипва се върху канелоните.
Тавата се покрива с алуминиево фолио.
По-лесният вариант  да се пече в ейнска тенджера с капак.
Пече се в загрята до 200° фурна за 40 минути.

Печивото се изважда от фурната.
Кашкавалът се настъргва отгоре.
Допича се до златисто без капака.
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.