понеделник, 1 декември 2014 г.

Пица с лучена подложка, бекон и кашкавал

Семпли снимки на страхотна пица… Колкото и странно да звучи, че пица със стандартна плънка от бекон и кашкавал ме впечатли толкова много, че да възкликна възторжено, повярвайте ми – действително има страхотен вкус. Тайната е в една от съставките, която не фигурира в оригиналното наименование на рецептата. Това е лукът, киснал настърган половин час в студена вода, изцеден и положен като основа за следващите съставки на плънката. Той придава специфичен вкус и аромат на цялата композиция, прави блата мек и сочен.
Рецептата е от специално издание „Златната селекция на Кулинарен журнал” – „50 превъзходни пици и печива с плънка”.
Лучени тайни

Твърде високата температура прави лука горчив. Най-добре е да се сотира на слаб или среден огън.
Когато целта е лукът да подчертае и задълбочи вкуса на задушено ястие, бульон и супа, особено с месо, тогава е препоръчително да го нарежем на ситно или да го накълцаме. Топлината премахва лютивината и развива аромата. Ако се задушава цял или едро нарязан вкусът му се променя, но ароматът му не влияе толкова интензивно върху общия резултат.
Ако ще използваме лука в сурово състояние, един начин да омекотим миризмата, лютивината и послевкуса му е, след като го изчистим и нарежем (на резени, лунички или кубчета), да го сложим в купа с ледена вода за 1 ½ часа и после да го отцедим. Ако не разполагаме с толкова време, след като го нарежем, можем да го изсипем в гевгир и да пуснем течаща вода върху него поне за 1 минута.
Мой изпитан трик срещу плача при работа с лук е замразяването му във фризер за 2-3 минути преди рязане.

Необходими продукти:
500 г тесто за пица
200 г лук
150 г кашкавал
200 г бекон
сол на вкус
черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Лукът се обелва и се настъргва.
Залива се със студена вода и се оставя 30 минути да кисне.

Тестото се разстила в намаслена тава и се оставя да престои 30 минути.

Върху него се нареждат добре изцеденият лук, нарязаният на кубчета кашкавал и резените бекон.

Ръси се със сол, черен пипер и зехтин.
Пече се в предварително загрята до 275° фурна за 7-10 минути.



Моля, разгледайте моя малък цветен бутик Сребърно вретено (клик тук)
Подаръци, декорация, аксесоари

Създавам щастие, а ти избери усмивка и подари спомен.
.

2 коментара:

tillia каза...

Една малка тънкост при подготвянето на лука и какъв различен вкус!
Благодаря за споделеното!
Поздрави!

The witch каза...

И аз благодаря, Тили. Радвам се, че беше в кулата.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.