понеделник, 27 януари 2014 г.

Вита баница с локум

Действително се получи „Най-вкусната сладка баница. Топи се в устата и не можеш да спреш да я хапваш.”, както пише Зорница в своята публикация.
Срам, не срам, но никога не бях опитвала такава баница, затова неустоимото предложение тутакси ме провокира. Вярно е, че разкошната баницата с локум е истинска калорийна бомба – толкова е сладка и засищаща, мммм… , но дори само една хапка е напълно достатъчна, за да те омагьоса на мига.
С удоволствие прехвърлих кулинарния блог на Зорница от карето с шпионираните от мен блогове в карето с изпробвани магии. След като получих нейното разрешение да публикувам „във вълшебната кула” великолепната рецепта се надявам повече от вас да опитат тази завладяваща сладост.
Зорница, благодаря за разрешението да публикувам твоята рецепта тук. За да е по-различен крайният резултат и за да допълня твоята публикация съм оформила баницата като вита, предвид втория от предложените от теб варианти. 

Продукти:
1 ч.ч. с вместимост 200 мл
1 пакет (500 г) кори за баница „Фамилия”
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. брашно
1 пак. бакпулвер
5 кутии по 140 г обикновен или цветен локум на „Захарни заводи” Горна Оряховица

Продукти за сироп:
1 ½ ч.ч. захар
3 ч.ч. вода
2 праха ванилия


Приготвяне:
Локумът се реже на ситни парченца.
Яйцата, захарта, олиото, брашното, киселото мляко и бакпулвера се разбиват в купа. С тази смес се маже всяка от корите за баница.
На тясната страна на всяка кора се редят парченца локум.
Навива се на руло.
Рулата се редят спираловидно в кръгла тава с диаметър 30 см.
Пече се в предварително загрята фурна на 180°С за 40 минути.
Водата и захарта за сиропа се варят на среден огън.
Сваля се от котлона и се ароматизира с ванилия.
Охладената баница се залива с охладен сироп.
Престоява 5-6 часа преди консумация.

.

четвъртък, 23 януари 2014 г.

Декоративна възглавничка от риза с апликация от плетена дантела

Предизвикателство „12 тематични декоративни възглавнички”
Месец Януари

Днес ще ви покажа как да оползотворите стара памучна риза за калъфка на декоративна възглавничка. Много е лесно. Вижте как се получава.

Материали:
Памучна риза в сиво райе
Плетената на една кука бяла дантела
Твърда хартия
Шевна машина
Креда или мек молив
Пергел
Линеал
Ножица

Изработване:
От твърда хартия се прави кръгъл шаблон с диаметъра на възглавничката.
В моя случай – диаметър 40 см.

Ризата се „разфасова” по следния начин:
закопчават се всички копчета в предната част;
изрязват се ръкавите;
реже се по раменните шевове и около яката;
реже по съединителните шевове на предната и задната част.

Получават се две правоъгълни парчета плат.
Разглаждат си с ютия.
Следва разкрояване на калъфката. Крои се винаги от опаковата страна на плата.

От задната част на ризата се получава основа за лицето на калъфката.
Платът се разстила на масата.
Налага се шаблона и се очертава с креда.
Изрязва се като се оставя 1,5 см за резерва. 
 

Плетената на една кука дантела се разглажда.
Центрира се върху лицевата част на плата за основа на лицето на калъфката.
Фиксира се с карфички.


Изминава се спираловиден машинен шев от центъра към периферията на дантелата с бял конец. Желателно е шевът да минава върху по-плътните участъци но дантелата, за да не личи фрапиращо на сивата основа.
 

От предната част на ризата (тази с копчетата) се получава гръб на калъфката.
Платът се разстила на масата с копчетата надолу.
За по-голяма стабилност забучих карфички между копчетата.
Шаблонът се сгъва на две.
Налага се върху плата като линията на диаметъра съвпада с линията на копчетата.
Желателно е  копчетата да попадат симетрично в двата края на диаметъра на шаблона.
С креда се очертава голяма дъга. 
Без да се премества, шаблонът се разгъва и се очертава до пълна окръжност.
Това е необходимо, за да се получи отвор за обличане на възглавничката в средата на гърба на калъфката.



Изрязва се като се оставя 1,5 см за резерва. 


Сглобяване на калъфката
Лицето и гърбът на калъфката се налагат с лицевата страна на плата едно към друго.
Изминават се съединителен и зачистващ зиг-заг машинен шев по линията на целия кръг като остават 1,5 см за резерва. 


Копчетата се разкопчават.  
Калъфката се обръща налице и се глади с ютия.


Възглавничката се облича с новата калъфка.



Предизвикателство „12 тематични декоративни възглавнички”
.

понеделник, 20 януари 2014 г.

Комплект от снежни възглавнички

Предизвикателство „12 тематични декоративни възглавнички”
Месец Януари
Миналата година ви намекнах за поредния си сръчен проект, които предвижда изработване на 12 тематични калъфки за декоративни възглавнички за всеки месец от годината според празника или сезона. Тогава ви представих моите хубавици за месец Декември – комплект от три коледно-новогодишни възглавнички. Днес в кулата ще има нежен снеговалеж от дантели. Запознайте се със (с)нежните възглавнички: Мис Сатен, Мис Булана и Мис Дантела. Тъй като първите две квадратни калъфчици се изработват по един и същ начин, ще започна с тях. После ще ви покажа как оползотворих една риза на магьосника за кръглата калъфчица. Да започваме.
Цветовото решение за моите снежни възглавнички не беше случайно. Естествено, че съзнателно търсих бялата цветова линия в комплекта, но останалото реших спонтанно на момента. Водещо при изборът беше наличието на парче бяла булана и на вече ушита сива сатенена калъфчица. За третата хубавица се наложи да разровя запасите си „Това може да ми потрябва” и попаднах на риза на магьосника в сиво райе с "незнайно как получили се" едва забележими дупчици в предната част. Веднага си я представих като калъфчица с апликация от кръгла бяла дантела, която идеално си пасва с Мис Сатен и Мис Булана. Замахнах с вълшебната пръчица и хоп… мисля, че се получи красив сиво-бял комплект декоративни възглавнички на зимна тематика.

Материали:
Бяла булана – плат за дебело покривало с дълги влакна
Памучен бял плат
Сив сатенен плат
Шевна машина
Ножица
Линеал
Креда или мек молив

Изработване на квадратна калъфка за възглавничка Мис Булана:

За лице на калъфката от буланата се разкроява квадрат с размер 43/43 см – размера на моята възглавничка 40/40 см + по 1,5 см за резерва от всички страни.

За гръб на калъфката от памучния бял плат се разкрояват 2 правоъгълника с размер 32/43 см. На машина се изминава подгъв при една от дългите страни на всеки от детайлите, за да се получи размер 30/43 см. Това са страните, които оформят отвор за обличане на възглавничката. Вместо да правя подгъв, аз разкроих по ивата – тънката стегната ивица от двете страни на плат, получена при тъкане, която не се разнищва.
 

Сглобяване на калъфката
Лицето и гърбът на калъфката се налагат с лицевата страна на плата едно към друго.
Застъпването на двата детайла за гърба е необходимо, за да се получи отвор за обличане на възглавничката.
Изминава се съединителен машинен шев по маркирания предварително контур като остават 1,5 см за резерва и се зачиства със зиг-заг.


Калъфката се обръща налице и се глади с ютия.
Възглавничката се облича с новата калъфка. 
 
Предизвикателство „12 тематични декоративни възглавнички”
Месец Януари
Как се прави квадратна калъфка за възглавничка
Декоративна възглавничка от риза с апликация от плетена дантела 
.

понеделник, 13 януари 2014 г.

Торта Сникърс

Честита нова 2014 година!
Приятели, нека през новата година да вярваме в добрината, 
душите ни да бъдат стоплени от обич, да подкрепяме и да бъдем подкрепяни. 
Желая ви повече време за близките хора, повече време за радост и усмивки! 
Да бъдем здрави, успешни и щастливи!
 Да бъдем човечни, добронамерени и щедри!


Ще стартирам нова година с рецепта за торта, която се надявам да ви заплени, не толкова със своя външен вид, колкото с наситения и великолепен вкус. Приготвих я за първи път миналата година за рождения ден на малкия магьосник. Тогава изчезна като с магическа пръчица и не остана и трошичка за снимане. Затова сега се насладете на кадифената мекота на шоколадов блат в комбинация с хрипкав белтъчен слой – композиция, обогатена с разкошна карамелена сладост и специфичен фъстъчен вкус. Вълшебна е! Най-прелестната мелодия от сладки аромати, която някога съм опитвала.

Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл

за шоколадов блат:
4 яйца
2 ч.ч. (400 г) захар
1 ч.ч. (240 мл) прясно мляко
1 ч.ч. (240 мл) олио
1 пак. ванилова захар
3 с.л. какао на прах
1 пак. бакпулвер
2 ч.ч. (280 г) брашно

за белтъчен блат:
3 белтъка
180 г захар

за крем Дулче де лече:
1 консерва (397 г) подсладено* кондензирано мляко
150 г краве масло

за фъстъчен слой:
200 г сурови фъстъци

за шоколадова глазура**:
100 г млечен шоколад
2 с.л. прясно мляко


Начин на приготвяне:

Шоколадов блат
Яйцата, захарта и ваниловата захар се разбиват с миксер.
Последователно се добавят олиото, млякото и какаото; миксира се след всеки продукт.
Брашното и бакпулверът се пресяват и се добавят към сместа; миксира се.
Дъното на форма за печене (с подвижно дъно) с диаметър 26 см се застила с хартия за печене.
Тестото равномерно се сипва във формата.
Пече се в предварително загрята до 180°С фурна за 1 час.
Блатът почива 15 минути във формата.
Изважда се върху решетка и се охлажда.
Вече изстинал се разрязва на две части.

Белтъчен блат
Белтъците и захарта се разбиват в съд на водна баня до твърда смес.
Върху хартия за печене се очертава кръг с диаметър 26 см.
Сместа се разпределя равномерно в очертанието.
Пече се при 80°С до готовност.

Неотворената консерва подсладено кондензирано мляко се вари 3 часа на водна баня при тих огън, като трябва да е постоянно покрита с вода.
След като изстине, се отваря и съдържанието й се смесва с мекото масло.
Кремът се разбърква с миксер до получаване на хомогенна смес.

Фъстъчен слой
Фъстъците се пекат в електрическа или микровълнова фурна без сол***.
Почистват се от люспите, изстиват и се надробяват на ситно.

Сглобяване на тортата
Задължително е блатовете и ядките да са охладени, а маслото в крема да е стегнато. Най-добре подгответе всичко това от предния ден, а готовият крем нека пренощува в хладилника.
Върху чиния за сервиране се поставя първият шоколадов блат****.
Равномерно се разстила половината крем.
Обилно се поръсва с половината количество ядки.
Поставя се белтъчния блат.
Равномерно се разстила втората половина от крема.
Поръсва се с останалите ядки.
Покрива се с вторият шоколадов блат.
Тортата се залива с предварително приготвена на водна баня шоколадова глазура.

Да ви е сладко през новата 2014 година!


* Кондензираното мляко е задължително да бъде подсладено, за да се превърне в разкошен карамелов сос след тричасовото варене.
** Рецепти за Шоколадова глазура GANACHE и Шоколадова глазура. Ако не ви се занимава с приготвяне на глазура, може да използвате готов течен шоколад.
*** Фъстъците пека в микровълновата печка. Става лесно и бързо. Сипвам ги в широка и по-дълбока чиния, леко ги пръскам с вода и периодично разбърквам, докато се пекат.
**** Ако предпочитате по-сочни торти, може да залеете шоколадовите блатове със захарен сироп. Аз лично не го направих, но препоръчвам лекичко да се сиропира.

Източник: Тук ще откриете много снимки на последователните етапи от приготвянето на тортата.
И не на последно място искам да се похваля с подаръка, който получих от Д-р Йоткер около Коледа - великолепни продукти за декорация на сладкиши, ароматни есенции, различни добавки за печене... Една част от тях - ванилова захар, какао на прах и бакпулвер, използвах в приготвянето на тази торта, а за останалите ще пиша, след като ги забъркам в поредната магия. Сърдечно благодаря за приятната и вкусна изненада.    
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.