понеделник, 31 март 2014 г.

Пица с четири вида сирена

Пицата е италианско национално ястие, популярно в цял свят. Представлява плосък и кръгъл хляб, изпечен в пещ, който обикновено се покрива с домати или сос на доматена основа и моцарела. Съобразно културните и регионалните предпочитания се добавят и други съставки. Класическите разновидности на италианската пица са: „Маргарита“, „Капричоза“, „Диавола“, „Калцоне“, „Везувий“, „Четири сирена“, „Римска“, „Рукола“, „Хавайска“, „Маринара“ и много други. В италианския дух на тази публикация ще цитирам мисъл на италианския композитор Росини: „Не познавам по-приятно занимание от храненето. За стомаха апетита е онова, което е любовта за сърцето.”


Необходими продукти за 4 блата* с диаметър 28 см:
1 кг брашно
20 г прясна мая
2 ч.л. сол
2 с.л. захар
4 с.л. зехтин
550 мл топла вода

Необходими продукти за плънка:
5-6 с.л. кетчуп
4 скилидки чесън, пресован
1 с.л. зехтин
пресен босилек
400 г австрийско твърдо сирене Ементал
500 г холандска Гауда
270 г синьо сирене
200 г пушено сирене
магданоз за поръсване

Приготвяне на тестото за блат:

Маята и захарта се разтварят в 150 мл топла вода с 2 с.л. брашно от предварително замерените.
Купичката се оставя настрани, покрита с мека кърпа за 10 минути.
Брашното и солта се пресяват в подходящ съд.
Прави се кладенче в средата, където се сипва маята, останалата вода и зехтина.
Меси се до хомогенно тесто, което да не лепне.  
Винаги е по-добре да се добави допълнително количество брашно, ако е необходимо, отколкото течност към тестото.
Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се с найлоново фолио и кърпа, оставя се топло, докато удвои обема си – около 1 час.
Втасалото тесто се дели на четири равни части с остър нож.
Всяка се премества върху набрашнена повърхност.
С точилка се разточват четири блата.

Приготвяне на плънката и печене на пицата:
Тавичките** за пица и долната страна на блатовете се набрашняват добре, за да се избегне залепване и за да се получи хубава хрупкава коричка при печенето. 
Блатът се маже със смес от кетчуп, пресован чесън и зехтин.
Последователно се подреждат сирената:
настърганото на едро ренде твърдо сирене eментал,
нарязаното на тънки правоъгълници с размер 2/3 см гауда,
натрошеното синьо сирене,
нарязано на тънки щайби пушено сирене.
Ръси се с магданоз.
Пече се в предварително нагрята до 275°С фурна за не повече от 10 минути.
Поднася се топла, аранжирана с листа пресен босилек, на гладниците в кулата не ми позволиха да украсявам чиниите. 
 

* Ако не ви се меси тесто, може да купите готово от магазина.
** Тавичките купих от обикновено „магазинче-левче” за 5 лв. всяка. Незаменими са при печенето на пица заради тънко дъно, което позволява бързо и хрупкаво изпичане. 
.

понеделник, 24 март 2014 г.

Бабини милинки

Разкошните милинките на бабата на Тони

Бабините рецепти винаги са успешни. Времето е най-добрият арбитър. Моята баба също приготвяше подобно вълшебство, което изчезваше почти мигновено, но за съжаление нямам нейната рецепта. Затова използвах тази на Тони. Опитайте и ви гарантирам, че няма да съжалявате. Надигат се двойно, че и повече. Получават се толкова мекички отвътре, а с хубава хрупкава коричка отвън. Мммм... В контекста на казаното до тук ще продължа с една мисъл на „царя на готвачите” Огюст Ескофие: „Единственият начин да се противопоставиш на забравата е като готвиш. Едно добре приготвено блюдо внася красота, дълбочина и многообразие в живота. Храната е едно прекрасно вълшебство, а да повярваш във вълшебства и да ги създаваш, е ключов и изключително необходим акт.”

Продукти за тестото:
500 г брашно
330 г хладко прясно мляко
1 с.л. захар
20 г прясна мая или 7 г суха мая
1 ч.л. сол
2 с.л. олио

Продукти за заливката:
70 г масло
2 яйца
2 с.л. брашно
120 мл топла вода
1 ч.л. сол
100 г сирене


Приготвяне на тестото за милинки:
Маята и захарта се разтварят в млякото. Остава се настрани за 10-15 минути.
В купа се слага предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се сипва сместа с маята.
Сипва се олиото и солта. Разбърква се с лъжица.
Меси се до получаване на меко и еластично тесто.
Слага се в намаслена купа.
Втасва покрито с найлон и кърпа на топло място за 30-60 минути до удвояване на обема.

Късат се малки топчета с намаслени ръце и се нареждат в тава.
Покрива се и втаса отново.

Приготвяне на заливката:
Маслото се загрява на средна температура в малка тенджерка.
Сипва се брашното и леко се запържва.
Прибавя се по малко водата като се разбърква постоянно.
Сваля се от котлона и се добавят разбитите яйца при интензивно бъркане.
Посолява се и се слага натрошеното сирене.


Милинките се заливат със сместа.
Пече се в загрята на 220°С фурна за около 30 минути.
При необходимост се покрива с алуминиево фолио, за да не прегори отгоре.
.

понеделник, 17 март 2014 г.

Мъфини с кисели краставички

Мъфини с кисело мляко ІІІ вид

Знаете, че в кулата една рецепта за мъфини се завърта в различни варианти поне по 2-3 пъти. По рецептата за мъфинки с кисело мляко ІІІ вид съм правила Мъфини с мармалад и сметана и Весели мъфини с моркови и пастърма. Тези дни размахах вълшебната пръчица и на масата се подредиха кипри мъфинки с кисели краставички. Използвайте малки и хрупкави краставички, така че просто да осигурят бележка под черта, която казва "кисела краставичка", а не целия оркестър на царица Туршия. Опитайте пухкавата текстура, обогатена със ситни леко кисели хрупкави детайли. Днешните мъфини са прекрасни за закуска, поднесени с кисело мляко. Надникнете в зимните запаси, все е останал един буркан с кисели краставички и ще се изненада от своето превъплъщение.



Необходими продукти:

1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност

2 ч.ч. (280 г) брашно
½ пак. бакпулвер
½ ч.л. сол
1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
½ ч.ч. олио
100 г кисели краставички


Начин на приготвяне:
Фурната се включва на 180°С.
Във форма за 12 мъфина се поставят хартийки за печене.
Към пресятото с бакпулвера брашно се добавя солта.
В друга купа, с помощта на телена бъркалка, се смесват яйцето; шупналото със сода, мляко; олиото; краставичките – нарязани на ситни кубчета.
Към течните съставки се добавят сухите и се разбърква.
Сместа се разпределя във формите. Пече се 20 минути. 
Мъфините изстиват 10 минути във формата.
Изваждат се от там и се охлаждат върху метална решетка.

  • Мъфините са най-добри, докато са все още пресни. Не препоръчвам да се консумират в следващия ден, ако оцелеят дотогава.
  • Още рецептиза мъфини 
  • Виж Тесто за мъфини.
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.