понеделник, 28 април 2014 г.

Комбинация от две стари рецепти за супа от гъби и лобода

За пореден път в действие влезе любимата стара и пожълтяла „Съвременна готварска книга” на Пенка Чолчева от 1966 г. За днешната прекрасна супичка комбинирах две рецепти: Чорба от гъби със спанак и Супа от гъби с коприва. Не се подвеждайте от простотата на наименованията, защото както е казал Огюст Ескофие: „Храната никога не е проста, както я възприемат повечето хора. Всъщност тя е доста опасна – може да те прелъсти изцяло”. Действително се получи омайващо вкусна и ароматна супа. Започнах приготвянето й по първата рецепта; прибавих зеленолистния зеленчук, както е по втората рецепта, а накрая – за поднасянето, използвах съвета от първата рецепта и обогатих супичката с богатството на свареното яйце.

За прекрасният вкус на супичката допринесоха лободата, която използвах като свеж пролетен листен зеленчук, и майските гъбки Чучулетки. Ето малко инфо за тях….

Останала в сянката на различни зеленолистни „братя и сестри”, като спанак, лапад и коприва, лободата дълго време е пренебрегвана незаслужено от градинари и като вкусна храна. Всъщност лободата е едно от най-древните подобни растения, познато на хората и преди хилядолетия са й отдавали заслуженото, като много полезен дар от природата. В наши дни малко хора отглежда лобода, за да я търгуват на пазара, защото растението е изключително фино и няма голяма трайност. Малко след като се откъсне, вече е негодно за употреба. Но това не пречи на любители градинари да отглеждат в собствения си двор лобода, както за храна, така и за декоративна градинска украса. По този начин се сдобих с количество, достатъчно за две супи. От едната доза приготвих днешното ястие, а втората – наситних и замразих в фризера. Оказа се, че лободата има много по-нежен и по-деликатен вкус от останалите си зелени роднини.

Гъбката, която използвах се нарича със закачливото име Чучулетка. Известна е още като Майска гъба, заради факта, че расте от ранна пролет до началото на лятото, и Пролетна миризливка, заради специфичния си силен аромат. Има дебело, меко, крехко, бяло месо и изключително приятни вкус и аромат. Прочетете повече тук - клик.

Необходими продукти за 5-6 порции:
200 г гъби
115 л вода
4 с.л. олио
1 глава лук, ситно нарязана
1 с.л. брашно
½ ч.л. червен пипер
1 ч.л. сол
200 г лобода*, ситно нарязана
5-6 твърдо сварени яйца

Начин на приготвяне – моята комбинация:
Гъбите се почистват и измиват.
Сваряват се в 1-1,5 литра вода.
Отново се вслушах в съвет на Ескофие: ”Зелените зеленчуци губят цвета си, когато съдът, в който се приготвят, се захлупи.”
Лукът и брашното се запържват в олиото.
Лободата се задушава няколко минути със запръжката.
Добавя се червеният пипер и солта.
Разрежда се с 1 литър вода от гъбите.
Прибавя се спанакът.
Супата се доварява.
Поднася се със ситно нарязано твърдо сварено яйце.

Начин на приготвяне по рецепта 265 Чорба от гъби със спанак
Гъбите се почистват и измиват.
Сваряват се в 1-1,5 литра подсолена вода
Лукът и брашното се запържват в олиото.
Добавя се червеният пипер.
Разрежда се с 1 литър вода от гъбите.
Прибавя се спанакът.
Супата се доварява.
Поднася се със ситно нарязано твърдо сварено яйце.

Начин на приготвяне по рецепта 266 Супа от гъби с коприва
Гъбите се почистват и измиват.
Сваряват се в 1-1,5 литра подсолена вода
Лукът и брашното се запържват в олиото.
Лободата се задушава няколко минути със запръжката.
Добавя се червеният пипер.
Разрежда се с 1 литър вода от гъбите.
По желание се добавя малко ориз.
Супата се доварява.
Поднася се със счукан чесън, разреден о оцет.
* Може да се използва спанак, киселец, коприва или лапад.
 
.

четвъртък, 17 април 2014 г.

Възглавничка Слънчеви лъчи

 Предизвикателство „12 тематични декоративни възглавнички”
Месец Април
Днес ви представям третата красавица от комплекта от великденски възглавнички – правоъгълна възглавничка Слънчеви лъчи. Тя се явява обединителния център в моята великденска композиция. Изработена е изцяло от жизнерадостен жълт плат, който присъства в апликациите на останалите две възглавнички – шарените яйчица и симпатично зайче. Препоръчвам да използвате памучен и нееластичен текстил, защото се шие много лесно. Калъфчицата има радиални шевове, които започват от единия ъгъл и се разпръскват по цялата повърхност като слънчеви лъчи. Доставете топлина и уют в дома си като внесете пролетното слънце с тази свежа и лесно за изпълнение декоративна възглавничка.

Материали:
Памучен жълт плат
Шевна машина
Ножица
Линеал
Креда или мек молив

Изработване на слънчевите лъчи
Парче жълт плат с приблизителен размер 60/40 см се разлажда с ютия.
В единия ъгъл се маркират 7 отметки през 1 см. Това е центърът, от който се разпръскват слънчевите лъчи.
В срещуположния ъгъл се маркират нови 7 отметки на растояние от 3 см до 5 см една от друга.
Получават се мислени радиални линии, свързващи първите отметки с новите. Това са слънчевите лъчи.
Платът се приглажда с ютия по първата мислена линия.
Изминава се машинен шев на 2 мм от прегънатия пригладен край.
Преминава се към следващата мислена линия по описания начин.
Накрая се глади с ютия като шевовете трябва да са пригладени в една посока.


Разкрояване на калъфката
Платът с получените радиални шевове се налага върху пълнежа.
Преценява се разположението на двата срещуположни ъгъла.
За лице се разкроява правоъгълник с размер 49/29 см – размера на пълнежа 47/27 см + по 1 см за резерва от всички страни.
 

За гръб се разкрояват 2 правоъгълника с размер 43/29 см и 18/29 см.
При една от късите страни на всеки от правоъгълниците се прави подгъв: прегъва се 1 см, след това се прегъва повторно пак 1 см, фиксира се с карфички и се изминава на машина. Това са страните, които оформят отвор за обличане на възглавничката.
Получат се правоъгълници с размер 41/29 см и 16/29 като е предвиден по 1 см резерва от трите страни.

Сглобяване на калъфката
Лицето и гърбът на калъфката се налагат с лицевата страна на плата едно към друго.
Застъпването на двата детайла за гърба е необходимо, за да се получи отвор за обличане на възглавничката.
Изминава се съединителен машинен шев по маркирания предварително контур като остава 1 см за резерва и се зачиства със зиг-заг.
Калъфката се обръща налице и се глади с ютия.
Възглавничката се облича с новата калъфка.

Предизвикателство „12 тематични декоративни възглавнички”
Месец Април - скоро
Правоъгълна възглавничка Слънчеви лъчи
.

понеделник, 14 април 2014 г.

Възглавнички с апликации Великденски яйца и Великденски заек


Предизвикателство „12 тематични декоративни възглавнички”
Месец Април
В последно време съм се натоварила със „100 дини под една мишница” и нямам излишно време, та затова няма да съм многословна. Само ще се похваля с новите си участнички в предизвикателството „12 тематични декоративни възглавнички” за месец Април. Те са посветени на предстоящия Великден – един от най-почитаните празници в християнския свят.
Основни великденски символи са боядисаните яйца и вкусните козунаци. През последните години един дългоушко, популярен доскоро предимно в страните, изповядващи католическата вяра, си проправя все по-убедително път и намира място и сред православните християни. Разбира се, става дума за Великденския заек. Легенди и теории за Великденския заек и за това как и защо е намерил той своето място сред пиленца, петли и кокошки, има най-различни. 
Комплекта от великденски възглавнички включва две квадратни многоцветни калъфчици с апликации Великденски яйца и Великденски заек и една правоъгълна жълта калъфчица Слънчеви лъчи. Първата възглавничка има бяла основа и апликация от шарени яйца, изработени в стил  Пачуърк, защото разполагах с много отпадни разноцветни парченца плат. Препоръчвам да използвате памучен и нееластичен текстил, защото се шие много лесно. Втората възглавничка, също с бяла основа, е декорирана с апликация на симпатично зайче. За него избрах слънчев и жизнерадостен жълт плат, от който впоследствие направих калъфчица с радиални шевове, които приличат на слънчеви лъчи. И така, да се захващаме за работа…

Материали:
Памучен бял плат
Цветни парченца плат
Шевна машина
Ножица
Линеал
Креда или мек молив

Изработване на квадратна калъфка – клик тук.

Разкрояване на калъфката
За основа на калъфката се използва памучен бял плат.
За лице се разкроява квадрат с размер 42/42 см – размера на пълнежа 40/40 см + по 1 см за резерва от всички страни.
За гръб се разкрояват 2 правоъгълника с размер 28/42 см. На машина се изминава подгъв при една от дългите страни на всеки от детайлите, за да се получи правоъгълник с размер 26/42 см. Това са страните, които оформят отвор за обличане на възглавничката. Вместо да правя подгъв, аз разкроих по ивата – тънката стегната ивица от двете страни на плат, получена при тъкане, която не се разнищва.

Изработване на апликация Великденски яйца
За две от яйцата, комбинирах по три подхождащи си една на друга ленти плат. Третото яйце изработих от 12 квадратни парченца. Включих жълтия плат при „боядисването” на яйчицата, за да съответства тази калъфчица на останалите две: жълтата – с лъчите и бялата – с жълтото зайче. Ето как става:

Предварително се прави схема на бъдещия пачуърк според наличните десени плат.
В моя случай „сприятелих” сините и кафявите квадрати по примера на синята лента с кафеникави точици. По същия начин „сприятелих” сините и жълтите квадрати по примера на раираните квадрати и лента. Получи се задушевно приятелство между жълто, розово, кафяво и синьо. Абсолютно неочаквано синята лента с кафяви точици се оказа добър партньор на раираните розово-жълто-червено-сини квадрати.  


Две ленти, всяка с приблизителен размер 21/7 см, се налагат лице в лице.
Изминава се съединителен машинен шев като остава 1 см за резерва и се зачиства със зиг-заг.
Към полученото, лице в лице, се налага трета лента.
Изминава се съединителен машинен шев като остава 1 см за резерва и се зачиства със зиг-заг.
Полученият правоъгълник се глади с ютия.

Три квадрата, всеки с размер 6/6 см, се съединяват по същия начин. Получената многоцветна лента се глади с ютия.
Приготвят се останалите три ленти от по три квадрата по описания начин.
Четирите ленти се пришиват една за друга до получаване на правоъгълник.
Полученият правоъгълник се глади с ютия.

Изработва се шаблон с форма на яйце с приблизителни размери 21/13 см.
Разкрояват се три яйца от пригладените правоъгълници.

Яйцата се разполагат върху лицето на калъфката, фиксират се с карфици.
Изминава се ситен зиг-заг шев. Глади се с ютия.


Изработване на апликация Великденски заек
Прави се шаблон с форма на заек.
От жълтия плат се разкроява жълто зайче.
То се разполага върху лицето на калъфката, фиксира се с карфици.
Изминава се ситен зиг-заг шев. Глади се с ютия.
 

Сглобяване на калъфката
Лицето и гърбът на калъфката се налагат с лицевата страна на плата едно към друго.
Застъпването на двата детайла за гърба е необходимо, за да се получи отвор за обличане на възглавничката.
Изминава се съединителен машинен шев по маркирания предварително контур като остава 1 см за резерва и се зачиства със зиг-заг.
Калъфката се обръща налице и се глади с ютия.
Възглавничката се облича с новата калъфка.


Предизвикателство „12 тематични декоративни възглавнички”
Месец Април - скоро
Възглавничка с апликация Великденски яйца
Възглавничка с апликация Великденски заек 
Правоъгълна възглавничка Слънчеви лъчи

.

понеделник, 7 април 2014 г.

Пролетен венец от тесто

Какво е Цветница без венец. Вероятно като Коледа без свещи и елха, нали? Днес ви предлагам една празнична трансформация на любимото тесто в кулата. То е многократно изпитано, доказало е своето вълшебство като Памук погачи, Питки-цветя с мак, Охлювчета със сирене и Раирани питки с ементал е ред други превъплъщения, които са избягали от обектива. Но всички те са неустоимо ароматни, меки и въздушни като пухкав памук; с изненадващ вкус – комбинация от леко сладникаво тесто и солена плънка; някои от тях са в комбинация с качествено бяло сирене, а други – в нежна прегръдка с парченца фин ементал. Завоалирани в жълтъчена глазура с финална сусамова поръска, оставят трайна следа в гастрономичната ни памет. Ще изпробвате ли днешният пролетен венец. Надявам се да ви хареса и да украси вашата трапеза на Цветница в неделя.

Необходими продукти:
½ ч.ч. (120 мл) топло прясно мляко
½ ч.ч. (120 мл) топла вода
½ ч.ч. (120 мл) растително масло
2 с.л. захар
½ с.л. сол
½ пак. (20 г) прясна мая
3 ч.ч. (420 г) брашно

150 г бяло сирене
1 жълтък за намазване


Начин на приготвяне:
Маята и 1 с.л. захар се разтварят във водата.
Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути.

В купа се слагат 2 ч.ч. от предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото.
Сипва се захарта и солта. Разбърква се с лъжица.

Меси се до получаване на меко и еластично тесто като постепенно се добавя от останалото брашно.
Тестото втасва покрито с найлон и кърпа на топло място за 30-60 минути до удвояване на обема. 

Оформят се 8 еднакви парчета.
С длани се прави фитил с дължина около 30 см.
С точилка се разточва правоъгълник с размер 40/10 см.
Надлъжно се разпределя малко от натрошеното сирене.
Отново се оформя фитил като дългите страни се прегъват към средата и леко се застъпват.
Навива се на руло като застъпването остава от вътрешната страна на охлювчето.

В центъра на тава с диаметър 30 см, покрита с хартия за печене се поставя купичка с диаметър 12 см.
Охлювчетата се редят около купичката.
Втасват още 30-40 минути на топло.

Мажат се с жълтък.
Пече се при 180°C за 25 минути.
В последните 15 минути от печенето се покрива с алуминиево фолио. 
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.