понеделник, 30 юни 2014 г.

Френска картофена тортичка „Парментие”

Ястието е по стара френска рецепта и дължи името си на Антоан Парментие, фармацефта на крал Луи ХVІ. Традиционната рецепта се състои от слой кайма от говеждо месо, плънка от спанак и покритие от картофено пюре. Очаквам вашите отзиви за тази гастрономична чудатост.

Продукти за 6 порции:
за 1 слой:
4 скилидки чесън
2-3 с.л. зехтин
500 г кайма
100 мл бяло вино
2 с.л. доматена паста
сол на вкус
млян черен пипер на вкус

за 2-ри и 3-ти слой:
1-2 тиквички
15 резена топено сирене*

за картофения слой:
700 г картофи**
125 г прясно мляко
50 г краве масло
1 щипка индийско орехче
1 яйце

1 к.ч. галета


Приготвяне:
Скълцаните скилидки чесън се запържват до златисто в загретия зехтин.
Добавя се каймата и се разбърква. Пържи се, докато промени цвета си.
Сипва се бялото вино и се оставя да се изпари.
Подправя се с доматената паста, солта, пипера и огънят се намалява.

Картофите се белят, режат се на кубчета и се варят в подсолена вода.
Отцеждат се, добавя се млякото, индийското орехче, сол и черен пипер.
Сместа се пюрира и се разбърква с яйцето.

Тиквичките се режат на шайби и се посоляват.
Запичат се в тефлонов тиган или на скара.

Тавичка с диаметър 26 см се намаслява***.
Каймата се разпределя на равен слой.
Покрива се със слой тиквички.
Нарежда се топеното сирене.
Изсипва се картофеното пюре.
Ръси се с галета, като на няколко места се пробожда с вилица.
Пече се в загрята до 170°С фурна до готовност.
Изчаква се да поизстине и тогава се реже на порции, за да не се разпада при прехвърляне в чиния.
Всяка порция се декорира с тънък резен краставица, кетчуп и листо зелена подправка.

* Използвах кашкавал, тъй като в кулата липсваше топено сирене в този момент.
** Приготвяла съм рецептата и с готово картофено пюре.
*** Използвах форма за торта с отделящо се дъно, покрита с алуминиево фолио.

Източник: специално издание „Златната колекция” на списание „Кулинарен журнал”  - „50 ефектни рецепти с кайма”.

.

понеделник, 23 юни 2014 г.

Ориенталски полъх през юни – сусамки и възглавнички

Предизвикателство „12 тематични декоративни възглавнички”
Месец Юни

Комплект от ориенталски възглавнички

След слънчева, шарена и наситена с приятни емоции и нови впечатления почивка в Турция, реших да задържа ориенталското настроение възможно по-дълго у дома. Това се случи в три лесни, цветни и вкусни стъпки.
Първо ще се спра на лесната стъпка. В дневната, върху дървената масичка за сервиране, организирах малък ориенталски акцент с налични предмети и сувенири, закупени за спомен от турция. В сребриста табла с красиви флорални орнаменти подредих разнообразни и многоцветни камъни от Егейско море. Добавих обичайните чашка и чинийка за турски чай и малка купичка с традиционни ориенталски шарки, пълна със захар на бучки. Кехлибарената броеница, яйцето от оникс и синьото око или така наречения „назар бонджук” завършват композицията.
Втората стъпка е цветната – ориенталски комплект от ярки и наситени кадифени възглавнички. Те внасят усещане за топлина и нежна мекота. Използвах едноцветна кадифена материя в цвят фуксия, тюркоаз и лилаво. Замислила съм в бъдеще, от нанизи многоцветни мъниста, да направя ресни по ръбовете или пискюли в ъглите на възглавничките.
Третата стъпка и вкусната. Всъщност тя е резултат от гастрономичния интерес и кулинарни експерименти на магьосника. Опитайте невероятно изкусителните и лъскави сусамки, фъстъковки, слънчогледки и други подобни сладости.
 

Необходими продукти за 280 г
1 ч.ч. (100 г) сусам*
1 ч.ч. (180 г) захар
2 с.л. вода
1 щипка сол
1 с.л. олио
1 с.л. оцет

Начин на приготвяне:
Сусамът се слага в малък йенски съд.
Запича се в микровълнова фурна на 560W за около 10-12 мин. при постоянно разбъркване до леко златист цвят.

Захарта се карамелизира с 2 с.л. вода  в тефлонов тиган.
Добавя се солта, олиото и оцета и много бързо и енергично се разбърква. Внимавайте, защото силно пръска.

Веднага се сипва сусамът и се разбърква. 


Сместа се сипва на хартия за печене.
Разстила се равномерно до 1,5 см дебелина с намаслена шпатула или нож.


Реже се с остър нож на желаните форми, докато е още горещо и меко.


* Вместо сусам, може да използвате слънчогледово семе, фъстъци и други ядки индивидуално или да направите микс от различни ядки и семена.

На 16 юни 2014 г.,получих писмо на електронната поща на кулата. Така се зарадвах на снимките за рубриката "Не е трудно, аз също опитах..." Не ме изненада това, че подателят е мъж, тъй като всепризната истина е, че господата са прекрасни кулинари. 
Емил, сърдечно благодаря за доверието към моята рецепта за Памук погачи, за заделеното време да изпратиш писмото. Поздравявам те за успешния експеримент и проявеното въображение. Благодарение на твоето изпълнение и снимки читателите ще разберат, че рецептата е подходяща и за малки погачи, и за голяма погача. 
Това са снимките на Емил: 














 ... а това е писмото: 
"Страхотно вкусна и и още два пъти по толкова мекичка! 
Поздрави! 
Емо."
.

понеделник, 16 юни 2014 г.

Пикантна лазаня от спагети

Това апетитно блюдо се отличава със средиземноморския аромат на босилек, мекотата на сварена паста, вкусното ухание на задушена кайма и силата на запечен кашкавал. Надявам се да се насладите на пикантната лазаня от спагети  с чаша охладено вино. Наздраве!

Продукти за 8 порции:
500 г спагети
2 с.л. зехтин
500 г кайма
1 глава лук
пресен босилек на вкус
2 скилидки чесън
2 домата*
2 ч.ч. доматен сок
200 г настърган кашкавал

Приготвяне:
Спагетите се варят в голяма тенджера с подсолена вода, докато станат „ал денте”.
Отцеждат се и се оставят настрана.

В друга тенджера се загрява половината зехтин и се запържва каймата.
Изважда се в чиния.

Наситненият лук се запържва в останалия зехтин, докато омекне.
Прибавя се наситненият чесън и се бърка 2 минути.
Сипват се нарязаните на кубчета домати.
Добавя се босилекът, нарязан на ситно.
Разбърква се добре и се сваля от котлона.

Зеленчуците се смесват с каймата.
Прибавя се доматеният сок и се разбърква.
Сместа се сипва в тава с размери 29/19 см или вместимост 3-3,5 литра.
Покрива се равномерно със спагетите.
Ръси се с настърганият кашкавал.

Пече се в загрята до 180°С фурна за 30 минути или докато кашкавалът се позачерви.
Изчаква се да поизстине и тогава се реже на порции, за да не се разпада при прехвърляне в чиния.
Всяка порция се декорира с тънък резен домат и листо босилек.

* Замених домата с 2 с.л. доматена паста, подсладена с 1 с.л. захар.

Източник: специално издание „Златната колекция” на списание „Кулинарен журнал”  - „50 ефектни рецепти с кайма”.

.

понеделник, 9 юни 2014 г.

Кюфтета с доматен сос и ароматни корени

Без да звучи нескромно, ще кажа, че скромната рецепта за Кюфтета с бял сос по кулинарна книга от 1958 г. е най-търсената и най-преглеждана рецепта в блога. По тази причина, пък и защото в кулата обичаме кюфтаци, днес ще ви представя поредната рецепта от същата пожълтяла и оръфана книжка „Готвени ястия от месо” – Кюфтета с доматен сос и ароматни корени. Днешните кюфтаци са леко разфокусирани от срамежливост, но това не ги прави по-малко вкусни и ароматни. Потопете се в мекотата на миналото и отключете химията на спомените, които може да осигури само добрата бабина кухня.  

Необходими продукти:

за кюфтетата:
500 г качествена кайма от телешко и свинско месо
100 г хляб
200 мл вода за хляба
1 яйце
15 г магданоз

за сосът:
5 с.л. олио
150 г лук
50 г моркови
40 г целина, глава
50 г брашно
1 ч.л. червен пипер
3 с.л. доматена паста
1,5 л гореща вода
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
дафинов лист

Начин на приготвяне:
Каймата, накиснатият във водата и отцеден хляб, яйцето и наситненият магданоз се омесват.
Оформят се кюфтета с навлажнени длани.
Пържат се до полуготовност*.

Лукът се задушва в олиото.
Добавят се ароматните корени – морков и целина, настъргани на едро ренде. Разбърква се и се готви 1-2 минути.
Сипва се брашното и се разбърква енергично.
Прибавят се червеният пипер и доматената паста. Само се обръщат в тенджерата.
Разрежда се с 1,5 л гореща вода при непрекъснато бъркане, за да се получи гладък сос.
Овкусява се със сол, захар и дафинов лист. Оставя се да кипне.
В полученият сос се пускат полуизпържените кюфтета.
Ястието ври на умерен огън 20-30 минути.

* Не овалвам кюфтетата в брашно преди пържене, използвам тефлонов тиган с много малко мазнина.

Източник: „Готвени ястия с месо”, стр. 47, рецепта 60.

.

понеделник, 2 юни 2014 г.

Питка с красив спираловиден борд


В последно време съм запленена от приготвянето на „засукани” пити. И в преносен, и в буквален смисъл. В интернет пространството изобилства от вдъхновяващи разкошни предложения. От части проектът за оформянето на днешната пита е от тук. Реших да използвам идеята за моделиране на спираловиден борд в периферията на питката, но промених по свои вкус централната част като разположих 16 нежни рози за повече прелест и разкош. Харесва ли ви?

Необходими продукти:
500 кг брашно
20 г прясна мая
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
280 топла вода
150 г масло 

Начин на приготвяне:

Маята и захарта се разтварят в топлата вода.
Купичката се оставя настрани, покрита с мека кърпа за 10 минути.

Брашното и солта се пресяват върху работния плот.
Прави се кладенче в средата, където се сипва маята.
Меси се до хомогенно тесто, което да не лепне.
Винаги е по-добре да се добави допълнително количество брашно, ако е необходимо, отколкото течност към тестото.
Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се с найлоново фолио и кърпа, оставя се настрани, докато удвои обема си – около 1 час.

Втасалото тесто се премества върху набрашнена повърхност.
С остър нож се дели на пет равни части.
Покриват се с найлоново фолио и  кърпа и почиват 10 минути. 

Осигурете си достатъчно място: работно – за разточване, и помощно – за натрупване на разточените кори.
Маслото се разтапя леко в микровълнова печка.
Първата топка се разточва на кръг с диаметър 45-50 см на работното място.
Премества се на помощното място, преметната на точилката.
Маже се с разтопено масло.
Следващата топка се разточва, поставя се върху първата, маже се с разтопено масло. Действието се повтаря до натрупването на петте разточени топки.

От тях се изрязва кръг с диаметър 40 см.
Остатъкът се премесва и се заделя настрани.
Кръгът се дели на 16 сектора. 


Всеки сектор се навива на руло от широката част към върха като се равни при една от страните.
Този по-специален начин на завиване на рулата е необходим за получаването на красивия спираловиден борд на питката.
Получените рула се подреждат в периферията на тава с диаметър 30 см.

От заделения остатък се оформят 8 еднакви части.
Разточват се по-дебели правоъгълници с размер приблизително 20/10 см.
Всеки се навива на руло, реже се наполовина.
Получават се 16 розички.
Подреждат се в центъра на тавата. 
За да се получи красива и съразмерна пита препоръчвам тестото от периферията и централната част на тавата да равнят по височина.
Питката втасва втори път на топло място до удвояване на обема.
Маже се с разбито яйце, без да се притиска.
Ръси се със сусам. 

Пече се в предварително загрята фурна на 200°С, докато започне да се зачервява – около 10 минути.
Температурата се намаля на 180°С и се пече до готовност – около 45 минути. При необходимост се покрива с  алуминиево фолио, за да не прегори.
Моята фурна пече по-силно отгоре, затова разполагам тавата в средата на долната половина. Всеки познава своята фурна и нека съобрази печенето според нея.
Почива 15 минути в тавата.
Изважда се и се охлажда върху решетка.
 

Още за тесто за хляб и пити тук.
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.