понеделник, 27 октомври 2014 г.

Моята изпитана рецепта за кюфтета с доматен сос

Според Огюст Ескофие Кулинар без тайни е просто готвач.” Е, аз съм точно това – непретенциозен готвач,  и бързо разкривам моята тайна за вкусни кюфтета със сос. Рецептата е изключително проста и скромна, но винаги се получава истинско пиршество за неделния обяд.

Необходими продукти:

за кюфтетата:
300 г качествена кайма от телешко и свинско месо
50 г ориз
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. сол  
брашно за овалване

за сосът:
3-4 с.л. олио
1 малка главичка лук
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
1 литър вода
3 с.л. ориз
1 ч.л. сол
2 дафинови листа
3 зърна бахар
черен пипер на вкус
½ ч.ч. доматен сок

Начин на приготвяне:
Каймата, оризът и подправките се омесват в купа.
Оформят се 21 кюфтета-топки с навлажнени длани.
Овалват се в брашно. Използвам дълбок съд с брашно, където кюфтетата-топки се търкалят лесно като притръсквам съда.

Лукът се задушва в олиото до омекване.
Добавят се брашното и червеният пипер. Бързо се разбърква. Разрежда се с водата.
Огънят се засилва и сосът завира.
Пускат се набрашнените кюфтета. Отново завира.
Добавят се 3 с.л. ориз, сол, дафинов лист, бахар и черен пипер.
Къкри на тих огън 30 минути.
Към финала се добавя доматеният сок.
.

понеделник, 20 октомври 2014 г.

Каридопита

Обичате ли ароматни, сочни и лесни сладкиши? Тогава опитайте тази рецепта, която открих в Даровете на Гея. Гарантирам ви истински кулинарен успех „до последна хапка”…
 

Необходими продукти:
1 чаена чаша с вместимост 240 мл
6 яйца
¾ ч.ч. (170 г) захар
1 ч.ч. (140 г) галета
1 ч.ч. (100 г) смелени орехи
10 г бакпулвер
1 ч.л. канела
1 ванилова захар

За сиропирането:
2 ч.ч. (480 мл) вода
6 с.л. захар
6 с.л. мед
10 пъпки карамфил
2 резена лимон


Начин на приготвяне:
В голяма купа се разбиват с миксер 2 яйца, 4 жълтъка, захарта и ваниловата захар до пухкава смес.
Постепенно се добавят предварително смесените галета, орехи, бакпулвер и канела.

В отделен съд се разбиват 4 белтъка на сняг.
Прибавят се към жълтъчената смес и се разбърква с дървета или силиконова бъркалка.

Форма с отделящо се дъно, диаметър 26 см, се застила с хартия за печене.
Сместа се разпределя.
Пече се в предварително загрята до 180°С за 25-35 минути.

Печивото почива 30 минути.

Приготвя се сироп от посочените продукти, които къкрят 2 минути.
Сладкишът се сиропира с топлия сироп.


Ръси се с орехи.
С вилица се правят струйки мед по повърхността.


Да ви е сладко!
.

понеделник, 13 октомври 2014 г.

Лесна есенна декорация и плетиво на една кука

Есента трайно властва навсякъде около нас – природата е обагрена в жълто-кафява гама, градският пазар и селските кошници преливат от сочни плодове… Отворете широко „прозорците” на своя дом и поканете есенните детайли за разнообразие и настроение.


Вече знаете колко много ми харесва да подреждам сезонна или тематична украса в кулата. Днес ви представям едно лесно предложение. Необходими са бял панер или стъклено плато; винена чашка на столче, пълна с коркови тапи; керамичен съд и голяма свещ в подходящ есенен цвят; сухи листа и клончета; кълбо жълта прежда и кука за плетене. Естествено, нужно е да умеете да плетете на една кука. Ако не сте усвоили все още това забавно умение, тук съм показала подробно в снимки основните уроци.

Първата стъпка е най-лесна. Избирате съд, в моя случай панер от фалшива ракита, който пълните с разнообразни есенни елементи. След една приятна разходка в парка със сигурност ще се приберете с подходящите неща.

Втората стъпка е по-трудоемка и отнема повече време. Предоставям ви схема за каренцето, върху което съм разположила панера. Използвах по-дебела прежда, с която се плете по-лесно и по-бързо.

За улеснение на тези от вас, които започват от АБВ в плетенето, съм подготвила уроци в снимки и картинки на основните бримки и пълнежи. Снимките направих лично аз, а илюстрациите с уроци са от тук. Видео уроци ще намерите тук.

Трябва да знаете как се плете:
Синджир бримка
Залепена бримка
Нисък пълнеж
Половин висок пълнеж
Висок пълнеж
Двоен висок пълнеж
Троен висок пълнеж
Успех!
 
.

понеделник, 6 октомври 2014 г.

Възглавнички Златна есен

Предизвикателство „12 тематични декоративни възглавнички”
Месец Октомври

Комплект от есенни възглавнички
След зимни, пролетни и летни комплекти от възглавнички дойде ред на есенни хубавици. Използвах една мъжка риза с размер XXL в райе, малко жълт плат и малко плат в същата гама и с есенни щампи. От наличния материал направих една раирана квадратна калъфка и една правоъгълна с лице в стил Пачуърк. Двете калъфчици обкантих с шнур облечен отново с плат в есенни жълто-оранжеви багри. Да се залавяме за работа…
 

Тези публикации може да са ви полезни:

Материали
Памучна мъжка риза в райе и есенни багри (по възможност по-голям размер)
Жълт памучен плат около 20/35 см
Памучен плат в същата гама и с есенни щампи около 20/35 см
Памучен плат в жълто-оранжев десен за обличане на шнура
Дебел шнур
Шевна машина
Креда или мек молив
Линеал
Ножица


Изработване на квадратна калъфка от риза

Ризата се „разфасова” по следния начин:
закопчават се всички копчета в предната част;
изрязват се ръкавите;
реже се по раменните шевове и около яката;
реже по съединителните шевове на предната и задната част. Те са достатъчни за реализацията на този проект. Ръкавите се прибират за следващ проект.
Получените детайли се разглаждат с ютия.

Следва разкрояване на калъфката. Крои се винаги от опаковата страна на плата.

От задната част на ризата се получава лице на калъфката.
Платът се разстила на масата.
Разкроява се квадрат с размери 40/40 см.
Изрязва се като се оставя 1 см от всички страни за резерва.

От предната част на ризата (тази с копчетата) се получава гръб на калъфката.
Платът се разстила на масата с копчетата надолу.
За по-голяма стабилност забучих карфички между копчетата.
Разкроява се квадрат с размер 40/40 см като мислената средна линия съвпада с линията на копчетата.
Желателно е  копчетата да попадат симетрично по мислената средна линия.
Това е необходимо, за да се получи отвор за обличане на възглавничката в средата на гърба на калъфката.
Изрязва се като се оставя 1 см за резерва. 


В тази публикация (клик тук) ще научите как се прави: 
Обличане на шнур за обкантване
Как се правят веревно отрязани ленти
Как се облича шнура
Обкантване на калъфката
Сглобяване на калъфката

Изработване на правоъгълна калъфка Пачуърк:
Реших втората есенна хубавица до има лице в стил Пачуърк. Раираният плат от ризата, който се явява водещ в настоящият комплект, комбинирах с едно жълто парче плат и друго – в подходящи есенни цветове и щампи. Разкроих и съединих трите детайла до получаването на правоъгълник с размер 51/30 см – размера на моята възглавничка 28/49 см + по 1 см за резерва от всички страни. 


Тъй като синият цвят присъства ненатрапчиво в двата шарени текстила, реших да измина един тигел със син конец в полето на жълтия плат. Получи се добре, но още по-добре щеше да се получи, ако бях направила ръчно Бод пред игла (тропоска) с по-широка стъпка, вместо машинен тигел. Нетърпението ми надделя, пренебрегнах пипкавото разшиване на готовия машинен тигел и продължих напред. Поне се сетих да използвам за този тигел конец за ръчно, който е доста по-дебел, отколкото машинен конец.

Гръб на правоъгълната калъфката направих по същия начин като при квадратната – използвах наличния потенциал на копчетата в предната част на раираната риза. Добре, че намерих мъжка риза с размер XXL, достатъчно обемна, та от една предна част да разкроя два детайла – 42/42 см и 51/30 см.

Следва отново обкантване с облечен шнур и сглобяване на калъфката


Комплектът е готов. Харесва ли ви?
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.