понеделник, 29 декември 2014 г.

Обредна новогодишна пита

Както вече ви разказах, обредните хлябове заемат важно място в обичаите от календаро-обредната ни система. Те са реквизит в редица обичаи, обреди и празници и пряко са свързани със земеделието, което е било главен поминък на племената и народите, населявали нашите земи. Приготвят се за определен обред, за определен обичай, за определен празник. Художественото моделиране с тесто носи вярата, надеждата, желанията за здраве, плодородие, благополучие по хора, ниви и добитък. Векове наред стопанката с вещината на майстор ваятел е изразявала чувствата, мислите, надеждите и своето упование да се сбъднат мечтите й за добруване.

В публикацията от миналата седмица щриховах основните символни елементи със стопански характер. Днес продължавам темата за изображенията на обредните хлябове с една група мотиви, която е твърде различна от разгледаните. Това са орнаменталните мотиви. При тях липсва основната функция на знака – да репрезентира явления  и предмети. Основната характеристика на орнамента е украсен елемент.

При декоративните изображения пространствената организация доминира над значението на изображението, над неговия смисъл. В основата на моделирането са симетрията и ритъмът, повторението и редуването на елементите. Преобладава симетрията от четвърти порядък, тъй като преобладават кръстовидните решения или кръстовидно разположените елементи. В тези хлябове композиционен център обикновено е средата на плоскостта.

Много от орнаментите, запазили се като декоративни елементи, някога може би са били със значение на символи, например свастика, двойна спирала, спирала. В стремежа към „разкрасяване” някой знаци с конкретно значение също се превръщат в орнаменти. В украсата върху хлябовете влизат такива елементи като клонки, трилистни, четирилистни и петолистни цветчета, розетки, сърцевидни елементи, плетеници, нарези под различен наклон, кръгчета, дъги и др. Често разпространен елемент е мотивът цвят, който представлява тънко разточена лента, нарязана и завита като спирала или тънко парче тесто, нарязано в периферията. В някои случаи нарези под ъгъл обточват периферията на хляба и носят често наименованието „клас”. Повечето от тези елементи са характерни за хлябовете за сватба, за коледари, за кума, за млада булка и т.н. 

За да онагледя написаното, ви представям нашата новогодишна обедна пита от миналата година. 


Края на календарната година е повод за равносметка и ретроспекция. Затова с широка усмивка и удовлетворено сърце ви представям няколко писма, пристигнали на електронната поща на кулата. Приятели, сърдечно ви благодаря. Пожелавам ви все по-вихрени кулинарни приключения и специални моменти с любимите хора.
Здравей, вълшебнице!
Може и да не харесваш това обръщение, но аз до такава степен благоговея пред уютното кътче, което си подредила с толкова финес и любов, че сигурно ще ми простиш, че те наричам така! Приемаме, че е синоним на witch. Възхищението ми от твоя блог е безгранично!!! Хиляди благодарности за това, че ежедневно ми даваш възможност да се уча на толкова хубави неща, благодаря за рецептите, перфектните снимки, чувството ти за хумор и самоирония, загрижеността ти за всички гости, посетители и почитатели, за ВСИЧКО!! Моля да ме извиниш за това досадно многословие, но искам да споделя с теб толкова много неща, без да отегчавам. Първо да не забравя да ти кажа, че върху снимките към рецептата за Розички от тесто думата кула е написана с буква  т мисля, че трябва да се поправи! Другото, заради което пиша е, че благодарение на теб може би ще преодолея примитивния си страх от включването на моята машина за хляб!!! Спечелих я в една игра още през април, но едва сега, след като открих рецептите ти, най-сетне ще я "сефтосам"! Както научих и твоята пекарна е същата марка и дори този дребен детайл ми дава още малко повече увереност! Мисля, че вместо писмо се получи нещо като доклад, но няма да коригирам нищо, само ще пожелая хубав ден и завършвам с БЛАГОДАРЯ!!!

Здравей, Антоанета.
Позволявам си да се обърна към теб на "ти", тъй като от писмото разбирам, че от дълго време "се познаваме и помагам в твоята кухня". За мен е истинска радост.
Твоето писмо ме трогна и ми донесе такова удовлетворение. Бих искала с нескрита гордост да го публикувам в блога си, но си оставила тези мили думи не като коментар към публикация, а като електронно писмо.
Радвам се, че съм полезна. Самата аз навремето "проходих" едва-едва в света на готварството благодарение на кулинарните блогове. Опитвам се да пиша и обяснявам така, както на мен ми е необходимо, за да се справя с някоя рецепта. Вероятно тайната ми е в това, защото самата аз не съм Кой-знай-колко-опитен-готвач.
Сърдечно ти благодаря за приятелската забележка относно надписа в снимките на тестените розички. Много си наблюдателна. Поправимо е и довечера ще се заема с корекцията. Случва се понякога да объркам нещо, особено когато пиша уморена от работния ден вечер.
Ще ми е много приятно, ако поддържаме връзка.
С пожелание за повече смелост в предизвикателствата, пък ако ще и кулинарни да са те.
Здравейте Кулинарна магьосница,
Казвам се Ирина Георгиева, продуктов мениджър в Д-р Йоткер България.
Преди време, търсейки вдъхновение за моите лични опити в кухнята, попаднах в Kулата. Атмосферата и лекотата, с която приготвяте и представяте в снимки всеки един етап от рецептите, дават голяма увереност на всички, че готвенето може да бъде приятно удоволствие и хоби. А историята на всяка рецепта или идея, са любопитни и вдъхновяващи за всички, четящи блога.
Вече в качество ми на продуктов мениджър, искрено се радвам, че се доверявате и използвате продуктите Dr. Oetker. Както Вие вдъхновявате Вашите читатели с интересни рецепти, така и ние се опитваме да вдъхновяваме нашите почитатели с нови продукти. По този повод моля, позволете ми да Ви изпратя колекция от новите продукти за украси за сладкиши и десерти на Dr. Oetker. Надявам се с тези продукти да Ви вдъхновим за още интересни рецепти. Бих се радвала, ако след това споделите Вашето мнение за тях.
Ще очаквам с нетърпение Вашия отговор.
Поздрави,
Ирина Георгиева

Уважаема Г-жо Вещица,
аз съм Ваш отдавнашен почитател и редовен читател. Искам да Ви кажа, че Вашият блог е прекрасен и огромно улеснение за кулинари като мен. Това, което много ме очарова при Вас е, че всичко е подробно описано, със снимков материал и лесни кухненски мерки. Пробвала съм много Ваши рецепти, всичките се получават прекрасно. За мен беше огромно предизвикателство да направя кекс. Солените неща, манджи, питки - всичко друго ми се получава много добре, ама това с кексовете - голяма мъка - все едни сурови, спаднали - трагедия!
Благодарение на Вас за 2 път правя страхотен двуцведетен кекс и обирам овациите в къщи и не само там!
Огромно благодаря за прекрасния Ви блог и положения труд!
С поздрави
Яна

Здравейте, Яна,
Вашето писмо много ме зарадва. Използваното обръщение ме усмихна широко, а съдържанието ми донесе истинско удовлетворение.
Радвам се, че замисълът на блога е изпълнен и Вие радвате близките си с моите рецепти.
Пожелавам Ви нови и ползотворни разходки из коридорите на моята кула.

С топли чувства,
г-жа Вещица



Моля, разгледайте моя малък цветен бутик Сребърно вретено (клик тук)
Подаръци, декорация, аксесоари


Създавам щастие, а ти избери усмивка и подари спомен.
.

понеделник, 22 декември 2014 г.

Обреден хляб за Коледа

За българите хлябът е свещен. Смята се за грехота да се изхвърли хляб, да се газят трохи, да се изричат лоши думи пред него и да се дава за игра на децата. Той не трябва да се поставя с кората надолу, за да няма градушка. Трохите не се метат към вратата, за да не избяга берекетът от къщата. Хляб и трохи не се хвърлят в огъня, за да не гори житото в нивите. Намерен хляб не се изхвърля, а се целува и се дава на животните. На чужд човек – гост или просяк, хляб не се отказва. Преди да хапнеш от него трябва да се прекръстиш…
Тази почит и особено силна при обредните хлябове, които съпътстват обичаите на българина от раждането до смъртта им. Обреден хляб (погача) се приготвя веднага щом бременната жена почувства, че детето помръдва в утробата й. С обреден хляб „душица” изпращат и мъртвите в отвъдното. За заместването му се избират най-хубавите дни от седмицата – понеделник, сряда и четвъртък. Обреден хляб се прави за „живот и здраве”, за предпазване от болести, за избавяне от премеждия, за плодородие на нивите и лозята, за здраве и приплод на животните, за душите на мъртвите предци...
Коледните и новогодишни обреди хлябове са истински произведения на народното изкуство. В богатата им пластична украса са включени разнообразни древни символи – магически кръгове, свастики, различни кръстове. Върху тях са моделирани хармани и кошари, слънца, растения и цветя, като благодарност за берекета през изминалата година и магия за берекет през следващата, за благополучие на семейството.
Важно:
В изображенията със стопанска тематика няма излишни подробности. Те не са „картини”, а включват най-необходимите елементи, които едновременно изграждат модел на конкретни пожелания и показват най-същественото от земеделския бит – това, което трябва да бъде защитено и получено. Важно е не физическото подобие на изображенията, а тяхната значимост. Мащабите на фигурите върху хляба са произволни и не отговарят на съотношението на предметите в тяхната реалност. В редки случай има детайлизация на фигурите, търсене на жест.   
Няколко примера за символни знаци със стопански характер:
Къщата: четири пръчки от тесто, образуващи квадрат, в които е вписано „огнището” – три „дървета”, а на входа кучето – топче
Кучето: завито парче тесто или топче до входа или извън обръча
Змията: дебела лъкатушеща пръчка или спираловидно завита пръчица
Сърповете: извити пръчици
Лозите: декориране с подръпване на суровото тесто или извити пръчки, подпрени до прави пръчки
Кошарата: незатворен обръч с овчарска тояга на входа или в средата, с куче – топче до входа или извън обръча или със стопанин на входа
Овцете: няколко топчета
Харманът: незатворен обръч с кладните – топчета и с кръст от снопове на входа
Снопите, купите сено: топчета
Стопанинът: пръчица или топче
Един и същ знак може да има различни функции в зависимост от това с какви знаци се съчетава. Разположението на мотивите се определя до голяма степен от кръглата форма на хляба. Кръгът е символ  на слънцето или вселената, символ на съвършенство.

Тези публикации може да са ви интересни и полезни:
Обреден хляб за Бъдни вечер – малко информация
Обреден хляб "Къща" за Бъдни вечер - схематични идеи за различни композиции в изображенията на обредните хлябове за Бъдни вечер
Новогодишна обредна пита – очаквайте на 29 декември 2014 г.
Разгледайте публикациите на ежедневното предизвикателство
„7 дни – 7 различни постни гозби за Бъдни вечер” от 2012 г.

Представям ви нашия обреден хляб за Коледа от миналата година. Според използваните мотиви, той се отнася към групата на обредните хлябове с орнаментални мотиви, които ще маркирам в следващата публикация.  
След втасването
Преди втасването



Моля, разгледайте моя малък цветен бутик Сребърно вретено (клик тук)
Подаръци, декорация, аксесоари

Създавам щастие, а ти избери усмивка и подари спомен.
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.