понеделник, 12 януари 2015 г.

Торта Йогурт с Д-р Йоткер

Торта Йо-Йо беше първото решение за именуване на този десерт. Отказах се бързо предвид използването на името на небезизвестната играчка „Йо-йо” в случай на покачване и сваляне на килограми – йо-йо ефекта.
Насладете се заедно с нас на деликатният вкус на тази торта с подчертан йогурт елемент и неустоимо сладък ягодов финален привкус.
Необходими продукти за блат с диаметър 19 см:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл
1 ½ ч.ч. захар
2 яйца
4 с.л. (80 г) кисело мляко
1/3 ч.ч. (80 мл) олио
1 ч.ч. (140 г) брашно

Необходими продукти за крем Йогурт:
200 г кисело мляко
180 мл течна готварска сметана
50 г пудра захар





Начин на приготвяне на блата:
Захарта и яйцата се миксират.
Добавя се шупналото със сода кисело мляко.
Слага се олиото и смесеното с бакпулвер брашно.
Ароматизира си с ванилия.
Сипва се във форма за печене с хартия за печене на дъното.
Пече се в загрята на 170° фурна 25 минути.

Начин на приготвяне на крем Йогурт:
Желатинът се разбърква с 6 с. л. студена вода, оставя се да набъбне. Загрява се в микровълнова фурна на слаба мощност до пълното му разтваряне, без да се допуска загряване и завиране.
Сметаната и захарта се разбиват на пухкав крем. Добавя се киселото мляко и разтвореният желатин.

Сглобяване на тортата:
Изстиналият блат се разполовява.
Първата половина се поставя в чиния за сервиране. Поставя се ринг.
Разпределя се половината от крема. Стяга се в хладилник за 20-30 минути.
Поставя се втората половина от блата.
Разпределя се останалият крем, като се запазва малко за покриване на стените след отстраняването на ринга.
Отново стяга в хладилник за 20-30 минути.
Сваля се ринга. Стените се покриват с отделения крем.
Ягодовият конфитюр се разпределя но повърхността на тортата.
Декорира се с многоцветни конфети.

Източник: Списание "Журнал за жената", бр. 30, 2006 г.



Моля, разгледайте моя малък цветен бутик Сребърно вретено (клик тук)
Подаръци, декорация, аксесоари

Създавам щастие, а ти избери усмивка и подари спомен.
.

2 коментара:

tillia каза...

Блата, крема, конфитюра и украсата - всичко се е съчетало в една много приятна на гледане и вкусване торта!
Успешна нова седмица, Стас!

The witch каза...

Тили, добре дошла в кулата. Радвам се на твоето посещение.
Приятелски поздрав!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.