четвъртък, 29 януари 2015 г.

Супа от праз и маслини

Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 зимни зеленчукови супи”
Ден 4

Празът – това издръжливо и едро растение е братовчед на лука и чесъна. Макар и доста пораснал представител на фамилията, вкусът му е значително по-деликатен от този на силно ароматните му роднини. Смята се, че произлиза от източното Средиземноморие. Намерени са текстове, според които празът е бил използван в Египет и Месопотамия още през ІІ хилядолетие пр. н.е., а други изследвания го пращат чак в ІV хилядолетие пр.н.е.
Празът е бил много ценен в древен Египет. Когато фараонът Хеопс искал да изрази своята признателност към някой от жреците, той го дарявал с хиляда круши, сто кани бира, един бивол и сто връзки праз. Празът е присъствал и в даровете, поднасяни на боговете на сенките и съня, и изображението му се среща често в погребалните фрески.
Гърците и римляните също са използвали едрия зеленчук. Най-вероятно на тях дължим разпространението му в цяла Европа, където той се отглежда вече толкова векове. Измежду римските почитатели на праза е бил император Нерон, който редовно си хапвал най-вече супичка с представителя на семейство Лукови.
Римляните пренасят праза и в Англия, където по-късно той става национален символ на Уелс. Всяка година в деня на свети Дейвид на 1 март хората закичват шапките си с него. Легендата разказва как въпросният светия заповядал на уелските войници да закичат шлемовете си с лука, за да се отличават от врага в една историческа битка срещу саксонците.
Вероятно растението се е появило по нашите земи още преди турско робство, защото на някои средновековни български стенописи се среща зеленчук, който много напомня на него. Другата теза е, че турците са пренесли този вид лук по нашите земи, макар да не е ясно как точно.
Днес предлагам на вниманието ви две рецепти за супички с праз. В едната той е в компанията на маслини, а в другата – компанията е по-разнородна – картофки и моркови. Надявам се да ви се усладят.


Необходими продукти:
2-3 стръка праз
4 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
4 ч.ч. вода
3 ч.ч. зелева чорба
1 к.ч. ориз
15-20 маслини
1-2 яйца за застройка


Начин на приготвяне:
Празът се реже на тънки колелца. Бързо се запържва в олиото.
Добавя се червения пипер.
Налива се водата.
Когато възври се прибавя оризът.
Щом оризът поомекне се слагат маслините.
Вари се готовност.  
По желание може да се застрои с яйцата.
Супата се сервира с топла.

Източник: Чолчева, П. Съвременна готварска книга, рецепта 294, С., 1966, с. 126.

 

Топлите участнички в поредното ежедневно предизвикателство 
„7 дни – 7 зимни зеленчукови супи”

Ден 4 Супа от праз и маслини


Ден 7 Чорба от праз със сиренеМоля, разгледайте моя малък цветен бутик Сребърно вретено (клик тук)
Подаръци, декорация, аксесоари

Създавам щастие, а ти избери усмивка и подари спомен.
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.