събота, 31 януари 2015 г.

Супа от праз с картофи и моркови

Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 зимни зеленчукови супи”
Ден 6
Днес предлагам на вниманието ви две рецепти за супички с праз. В едната той е в компанията на маслини, а в другата компанията с по-широка – картофки и моркови. Надявам се да ви се усладят.

Необходими продукти:
2 стръка праз
1 морков, голям
1 дафинов лист
3 картофа
1 с.л. ориз
½ връзка магданоз
1 с.л. краве масло


Начин на приготвяне:
Празът се реже на тънки колелца, морковът и картофите – на ситни кубчета.

Празът и морковът се варят в подсолена вода с 1 дафинов лист.
Когато морковът поомекне се слагат картофите и ориза.
На финала се подправя с магданоз и масло.
Супата се сервира с топла.


Източник: Чолчева, П. Съвременна готварска книга, рецепта 292, С., 1966, с. 125-126.

За правилен избор: Празът може да бъде намерен по пазарите и в магазините почти през цялата година, като най-популярен е през есента и зимата. Избират се стръкове с чиста бяла част без петна и загнивания и купувачът трябва да се увери, че краят му е прав и не по-широк от 4 см в диаметър. По-едрият праз има груба структура, жилав е и не е толкова приятен за хапване. Горните листа трябва да бъдат зелени, хрупкави и да изглеждат свежи. Най-крехък е по-дребният до среден размер праз.

Топлите участнички в поредното ежедневно предизвикателство 
„7 дни – 7 зимни зеленчукови супи”






Ден 6 Супа от праз с картофи и морков

Ден 7 Чорба от праз със сирене



Моля, разгледайте моя малък цветен бутик Сребърно вретено (клик тук)
Подаръци, декорация, аксесоари

Създавам щастие, а ти избери усмивка и подари спомен.
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.