неделя, 1 февруари 2015 г.

Чорба от праз със сирене

Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 зимни зеленчукови супи”
Ден 7 
На пръв поглед в думата праз няма нищо интересно и екзотично, нали? В текущото предизвикателство обаче, той присъства в четири от седемте предложения. Опитах се да ви представа различни варианти на вкусни празени супички, подходящи за съботни и неделни семейни обедни менюта. Веднъж в компанията на маслини, след това в комбинация с картофи и моркови. Днес господин Праз присъства в блюдото ни, обогатен чрез мекотата на сиренето и млякото. Надявам се да съм ви изненадала с тази рецепта. Очаквам вашите впечатления. 

Необходими продукти:
2-3 стръка праз
2 с.л. брашно
2 с.л. олио
½ ч.ч. сирене
½ ч.ч. кисело мляко
1 яйца
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Почистеният праз се реже на тънки шайби.
В тенджера се загрява олиото.
Слага се празът и се разбърква периодично до полуомекването му.
Ръси се с брашното и отново се разбърква за 1 минута.
Залива се с 1,5 литра гореща вода.
Вари се на тих огън до готовност.
При сваляне от огъня се прибавя настърганото сирене. Отделям малко за декориране на порциите.

Киселото мляко и яйцето се разбиват.
Застройката се сипва на тънка струйка в супата като непрекъснато се бърка, за да не се пресече.
Поднася се поръсена със сирене и черен пипер.

Източник: Чолчева, П. Съвременна готварска книга, рецепта 295, С., 1966, с. 126.


Топлите участнички в поредното ежедневно предизвикателство 
„7 дни – 7 зимни зеленчукови супи”






Ден 7 Чорба от праз със сирене



Моля, разгледайте моя малък цветен бутик Сребърно вретено (клик тук)
Подаръци, декорация, аксесоари

Създавам щастие, а ти избери усмивка и подари спомен.
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.