понеделник, 23 февруари 2015 г.

Пурички с локум Пепи

Бъдете различни, изненадайте приятели, подарете спомен!
Магазинче Сребърно вретено


* Мартенички-гривни за оригинален и запомнящ се акцент в мартенския стайлинг на малки и големи дами.
* Мартенички-висулки за уникален щрих в украсата на дома през месец март.
 
Предлагам ви една утвърдена във времето рецепта за разтапяща сладост. Направих днешните сладки по точните указания на Пепи, с малко отклонение от моя страна – използвах локум за пълнеж, вместо сладко. Пепи, благодаря за разрешението да популяризирам твоята рецепта тук. Приятели, опитайте и ви гарантирам гастрономическа наслада.

Необходими продукти за 80 пурички:
200 г разтопена мас
200 г олио (подчертавам – грама, а не милилитри)
250 г кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
180 г захар
1 ампула ванилова есенция Д-р Йоткер
900 г брашно
2 кутийки (280 г) локум 
пудра захар за овалване


Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в голяма купа.
В средата се прави кладенче.
Сипва се разтопената мас, олиото, шупналото със содата кисело мляко, захарта и есенцията.
Замесва се меко тесто.
Оставя се в хладилник за 30-50 минути или в хладилна камера за 10-15 минути, за да се стегне.
Парчетата локум се режат на надлъжни четвъртини.

Върху набрашнена повърхност се разточва кора с дебелина 5 мм.
Реже се на ленти с ширина 6 см.
Всяка лента се реже на квадрати с размери 6/6 см.
Поставя се по една четвъртина локум в едната страна, навива се на руло.


Пуричките се подреждат в ненамаслена тава или в тава, покрита с хартия за печене.
Пече се в предварително загряна до 200° фурна за 12-15 минути.

Пудрата захар се слага в купа.
Горещите пурички се пускат в захарта и се овалват от всички страни.
Подреждат се в чиния за сервиране.
Най-вкусни са след като престоят едно денонощие.


Съвети:     
Ако не обичате прекалено сладко, може да не слагате захар в тестото. Достатъчна е захарта за овалване и локума.
Използвах тава с размери 40/33 см.
Една тава събира около 20 пурички.
От посочената доза тесто се получават около 80 пурички.
Ако решите да направите пълнеж от сладко, използвайте 400 г гъста сладко.  

Източник: http://pep-4o.blogspot.com/
.

8 коментара:

tillia каза...

Пръхкави и топящи се в устата! Чудни са!
Приятна вечер!

Анонимен каза...

С какво мога да заменя маста!Благодаря.

The witch каза...

Тили, изпитана рецепта е това. Нямам съмнение, че си я изпробвала многократно. Бъди здрава!

The witch каза...

Анонимен. Щом не искате да ползвате мас, опитайте да направите пуричките с краве масло. Не мога да гарантирам за пръхкия ефект на сладките, но се постарайте да използвате качествено краве масло. Ще ми е приятно да споделите рецептата и снимките, след това. Успех!

pep-4o каза...

С масло и малка част нишесте да замени в брашното. Но вкуса - пръхкав и топящ се, пак няма да го постигне. Просто това не са Вашите пурички, може да потърсите други с масло. Маста е незаменима при някои сладки, освен това е животински продукти много по-добър от всякакви маргарини.
Стаси, надявам се да ме извиниш, че се намесих :) Но много често при мен има въпроси за заменянето на маста.
Много се радвам, че са ти харесали пуричките - аз също често заменям сладкото с локум (май тази зима само такива правих) и всякак ни харесват.
Да ви е сладко!

Wania Krumova каза...

Здравейте
Относно грамажа на продуктите как да измеря 200 г разтопена мас. По скоро може би имате предвид че това е 1 ч.ч :) тоест тя е 250 г.

The witch каза...

Пепи, благодаря за съвета към моята читателка. Разбира се, че ми е приятно, че се намеси със съвет и пояснение. Сърдечно ти благодаря. Неслучайно посочвам линк към източника на рецептите, за да има възможност за сравнение и уточнение.
С поздрав!

The witch каза...

Здравейте, Ваня. Както съм написала в моята рецепта, така е и в оригиналния източник при Пепи - разтопената мас е точно 200 грама. Използвам електронна кухненска теглилка, която е незаменим помощник в моята кула. Същото се отнася и за количеството олио - 200 грама, а не милилитри.
Опитайте рецептата - страхотна е, а пуричките иман несравним вкус. Успех!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.