понеделник, 9 февруари 2015 г.

Питка Сърце

Питката с форма на сърце е подходяща за предстоящия празник Свети Валентин, за сватбени и годежни тържества, за празненства по повод сватбени годишнини. Изненадайте близките си с това романтично тестено изделие. Гарантирам ви изненадани погледи и възклицания.
Необходими продукти:
500 г брашно
10 г прясна мая или 1 пак. суха мая
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
145 мл прясно мляко
130 мл топла вода


Начин на приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в 100 мл топла вода.
Купичката се оставя настрани, покрита с мека кърпа за 10 минути.
Брашното и солта се пресяват върху работния плот.
Прави се кладенче в средата, в което се сипва маята и останалата вода.
Меси се до хомогенно тесто, което да не лепне.
Винаги е по-добре да се добави допълнително количество брашно, ако е необходимо, отколкото течност към тестото.
Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се с найлоново фолио и кърпа.
Оставя се настрани, докато удвои обема си – около 1 час.
Втасалото тесто се премества върху набрашнена повърхност.

Върху хартия за печене се очертават контурите на сърце с форма и размери по избор.
Правят се два дълги фитила, пресукват се внимателно и се поставят върху очертаните контури.
Оформят се малки топчета с големина на лешник и се разпределят едно до друго по линията след фитила към вътрешността на сърцето.
Прави се дълъг фитил, който се поставя след условната линия от топчета.
Следва „волната програма” – оформят се малки розички, с които се попълва вътрешността на сърцето.
Втасва 1 час на топло.

Важно условие за елегантен вид на изделието: Моля, предвиждайте известно разстояние между отделните детайли, което ще се запълни след втасването на тестото!  

Пече се в предварително загрята фурна на 220°С около 10 минути.
Температурата се намаля на 200°С и се пече до готовност – около 15 минути. 


*Ако решите, може да замесите тесто от следните продукти, да го разделите на две еднакви части, да оформите от първата голямо сърце, а от втората този прекрасен домашен хляб:
1 кг брашно
20 г прясна мая
2 ч.л. сол
1½ с.л. захар
550 мл топла вода
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.