понеделник, 30 март 2015 г.

Вита баница с мая

Опитайте тази рецепта за вита баница с мая. Имам разрешението на Николина от За хората и пиците да я публикувам в моя блог. Страхотна е, получава се много вкусна и апетитна баница. Изпитала съм я многократно в кулата. А вие ще пробвате ли?

Необходими продукти:
500 г брашно
250 мл топла вода
½ кубче (20 г) прясна мая
2 яйца 1 яйце и 1 жълтък за намазване
50 мл олио
1 с.л. захар
2 ч.л. сол
За плънката: 
250 г сирене
100 г масло 


Начин на приготвяне: 
Маята се разтваря със захарта в топлата вода. Оставя се да се активира за 10-15 минути.

Едното яйце и белтъкът на второто се разбиват в купичка.
Брашното се пресява в купа.
В кладенче в средата се сипва активираната мая, яйчената смес и олиото.
В периферията се ръси солта.

Замесва се меко и гладко тесто, покрива се и се оставя да втасва около 1 час или до удвояване на обема.
Втасалото тесто се премесва, покрива се и отново се оставя да втасва около 1 час или до удвояване на обема.
  
Тестото се дели на четири части.
Всяка част се разточва на много тънка правоъгълна кора.
Маже се с ¼ от разтопено масло и се поръсва равномерно с ¼ от натрошеното сирене.
Навива се на руло, усуква се и издърпва леко.
Завива се в тавичка.

Оставя се да почине около половин час.
Намазва се с разбития жълтък.
Фурната се включва на 170° и веднага се слага тавата с баницата.
Когато се надуе, фурната се включва на 180°. 
Пече се до готовност.






Ако моите творения ви харесват, моля харесайте страничката на Сребърно вретено във Facebook (клик тук). Така ще имате възможност да следите нови продукти и промоции. 
 
Създавам щастие, а ти избери усмивка и подари спомен!
.

2 коментара:

Анонимен каза...

Попаднах на тази рецепта и понеже снимките изглеждат толкова апетитно не се стърпях и направих баницата. Това е втория ми опит с домашни кори, успях да ги разточа да прозират, само малко в печенето се обърках. Пекох баницата около 45 минути на споменатите градуси, но като че ли й трябваше малко повече. При вас колко време отне печенето? Иначе благодаря, страхотна рецепта и страхотен блог! :)

The witch каза...

Анонимен, привет! Времето за печене е относително нещо, тъй като зависи от фурната. Това е същото като солта, захарта и брашното - за съжаление различните марки в България имат различна наситеност. Та, баницата се пече до готовност - трябва да получи хубав златист загар. Радвам се, че баницата Ви е харесала. С поздрав!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.