понеделник, 16 март 2015 г.

Запеканка с картофи и праз

Днешното ястие не е толкова фотогенично, колкото е лесно и бързо за приготвяне. Но това остава на втори план, след като рецептата е подходяща за разнообразяване на менюто за разделното хранене в кулата. Ще опитате ли?

Необходими продукти за 4-6 порции:
800 г картофи
2 стръка праз
200 г синьо сирене
450 мл готварска сметана
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
Картофите се обелват, нарязват се на тънки шайби и се пускат за 5 минути във вряща вода. Изваждат се и се изцеждат.

Празът се реже на парченца с дебелина 2 см и се бланшира във вряща вода за не повече от минута.
Отцежда се и се подсушава.

Половината картофи се нареждат на равен пласт в йенски съд.
Върху тях се изсипва бланшираният праз.
Добавят се останалите картофи.
Най-отгоре се нареждат нарязаните парченца сирене.
Подправя се със сол и пипер.
Залива се със сметаната.

Пече се 1 час в предварително затоплена до 180° фурна, докато картофите омекнат и добият златист цвят.
За да не загори ястието, може да се покрие с алуминиево фолио за част от печенето.

Източник: Специално издание „Златната селекция на Кулинарен журнал” – „50 супер лесни ястия с по 4 продукта всяко”.


.

2 коментара:

tillia каза...

Любимо съчетание и много вкусно ястие!
Поздрави!

The witch каза...

Тили, благодаря за надникването. С поздрав!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.