понеделник, 6 април 2015 г.

Соленки от старата тетрадка на Тили

Днес ви предлагам една доказала своя успех във времето рецепта за соленки. Имам я от Тили (В кулинарния свят на tillia), която ми разреши да публикувам тук. Надявам се по този начин рецептата да стигне до повече хора. Благодаря!
Моят принос към сполучливата рецепта на Тили: посочвам количеството на необходимите продукти в грамове, освен в чаени чаши, както е при Тили, и предлагам още по-бърз начин за охлаждане на тестото.

Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 200 мл

2 ч.ч. (240 г) + 3 ч.ч. (360 г) брашно
1 ч. л. сол
200 г свинска мас
1 ч.ч. кисело мляко
1 пакетче амонячна сода
2 яйца
150 г сирене
150 г кашкавал

Начин на приготвяне:
Амонячната сода се слага в киселото мляко и се разбърква.
В купа се пресяват 2 ч.ч. брашно и солта.
Добавят се омекналата на стайна температура свинска мас, киселото мляко с амонячната сода, едно яйце и един белтък, настърганите сирене и кашкавал.
Бърка се с лъжица.

Постепенно се добавя останалото брашно до получаване на меко тесто.
Тестото се прехвърля на набрашнена повърхност и се оформя на топка с леко премесване.
Поставя се в купа, покрива се с найлоново фолио и престоява в хладилника 2 часа или във фризер 30 минути.

Охладеното тесто се дели на 4 части.
Всяка част се разточва на кръгла кора с дебелина 5 мм, разделя се на 16 сектора.
Секторите се навиват на руло от широката част към върха.
Нареждат  се в тава с хартия за печене.
Намазват се с разбития жълтък.
Ръси се с маково семе.
Пече се в предварително загрята на 180° фурна.

Получават се 3 тави с размери 40/33 см.

Източник: http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2014/01/blog-post_22.html



 Ако моите творения ви харесват, моля харесайте страничката на Сребърно вретено във Facebook (клик тук). Така ще имате възможност да следите нови продукти и промоции. 

Създавам щастие, а ти избери усмивка и подари спомен!


.

2 коментара:

tillia каза...

Благодаря ти, Стаси! Радвам се че рецептата ти е харесала, кифличките са се получили невероятни, на пластове!
Ще пробвам опита ти с фризера.
Весели празници!

The witch каза...

Тили, привет! Твоята рецепта е настолна за соленки в кулата. Сърдечно ти благодаря!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.