понеделник, 13 април 2015 г.

Плодов чийз

Рецепти за чийзкейк има в изобилие. В повечето случай те са сходни, но всеки държи на своята и я смята за правилната. Случайно попаднах на рецептата, която предстои да ви представя,  в старо и позабравено списание. Тъй като изпробвах успешно останалите тортени предложения, реших, че е дошъл редът и на тортата Плодов чийз.
Преди това малко история… Общоизвестно е, че чийзкейкът идва от Америка или по-точно от Ню Йорк, но истината е, че историята му започва много по-отдавна.

Първият десерт от този род е направен на остров Самос в Древна Гърция в 2000 г. пр. Хр., което прави този десерт на повече от 4000 години. Тогава е смятан за основен енергиен източник за тялото и има доказателства, че е даван на атлети на първите олимпийски игри през 776 г. пр. Хр. Също така е бил използван за празненства и сватби като основен десерт и е замествал гордо днешните сватбени торти.

Първата написана рецепта за чийзкейк е от Древна Гърция през 230 г. сл. Хр. и се е състояла от брашно, мед и чийз, изпечен в кръгла форма.

Историята на десерта продължава до ден днешен благодарение на римляните, които след превземането на Гърция не само, че добавят нови продукти към рецептите, но благодарение на тях рецептите стигат до Европа. В различните страни всеки добавял различни продукти и десертът е имал все по-нови и нови рецепти и имена, докато след ХІХ век не добива вида и вкуса какъвто го знаем днес.

След като европейците започват да имигрират към Америка, отнасят много от рецептите към Ню Йорк и там настъпва последната, но не на последно място промяна в продукта – добавянето на Филаделфия крема сирене и бити белтъци. В Ню Йорк през ХІХ век всеки ресторант предлага различен топинг чийз кейк и така до днешни времена.

Ако запитате нюйоркчанин, отговорът би бил, че те са направили първия оригинален чийз кейк. Това би било истина, ако се пренебрегне факта, че имигрантът от Германия Arnold Reuben, който е заинтригуван от десерта на едно вечерно парти, започва да експериментира с рецептата, докато не постига качеството на неповторимия Ню Йорк Чийз Кейк.

Необходими продукти за блат с диаметър 26 см:
1 чаша с вместимост 240 мл
¾ ч.ч. (70 г) захар
1 яйце
2 с.л. (90 мл) кисело мляко
1/4 ч.л. сода бикарбонат
40 мл олио
½ ч.ч. (70 г) брашно
¼ ч.л. бакпулвер
½ пак. ванилова захар

Необходими продукти за чийз крем:
250 мл течна подсладена сметана
2 пак. (250 г) крема сирене
100-150 г захар
2 пак. желатин
150 мл прясно мляко

1 банан
3 киви
1 портокал
цели черешки от сладко - Конфитюр от череши


Начин на приготвяне на блата:
Захарта и яйцето се миксират.
Добавя се шупналото със сода кисело мляко.
Слага се олиото и смесеното с бакпулвер брашно.
Ароматизира си с ванилия.
Сипва се във форма за печене с хартия за печене на дъното.
Пече се в загрята на 170° фурна 25 минути.

Начин на приготвяне на чийз крема:
Сметаната се разбива с миксер, като се оставя полутечна.
Към нея се прибавя крема сиренето и захарта. Миксира се.
Желатинът (1 ½ пак.) се разбърква с 9 с. л. студена вода, оставя се да набъбне. Залива се с горещото прясно мляко и се разбърква. Прибавя се към сметаната.
Кремът се прибира в хладилник, за да се стегне наполовина.


Сглобяване на тортата:
Блатът се поставя в чиния за сервиране. Намазва се с конфитюр.
Около блата се стяга тортен ринг. Кремът се разпределя равномерно.
Оставя се в хладилник до окончателно стягане на крема.

Рингът се сваля.
Плодовете се режат на тънки шайби.
Украсява се.
Половин пакетче желатин се разтваря в 50-70 мл студена вода, оставя се да набъбне. Загрява се в микровълнова фурна на слаба мощност до пълното му разтваряне, без да се допуска загряване и завиране.
Разтвореният желатин се разпределя с четка върху плодовете.
Тортата се прибира в хладилник.

Източник: Списание "Журнал за жената", бр. 30, 2006 г.
Други съблазнителни предложения от същото списание:
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.