понеделник, 27 април 2015 г.

Печено пиле и грах по френски

Това сочно пиле по френски е лесно за приготвяне и може да се сервира с картофи и задушени в масло цели моркови за празничния неделен семеен обяд. Цитирам анотация на рецепта Печено пиле по френски (рецепта № 1 в раздел Основни ястия от птици и дивеч) от списание „Уверени в кухнята”. Аз приготвих ястието по точните указания, но сервирах с различна от предложените гарнитура. Спрях се на рецепта Грах по френски от същата поредица. Много вкусно се получи. По желание се „поднася” с приятна френска музика на компания в тесен семеен и приятелски кръг.

Необходими продукти за печено пиле по френски, за 4-6 порции:
15 г масло       
1 с.л. зеленчуков бульон
1,6 кг цяло пиле
сол
черен пипер
3-4 скилидки чесън
12 стръка розмарин
12 стръка мащерка
200 мл пилешки бульон
2 с.л. бяло вино или бренди за аромат по желание
2 с.л. течна сметана

Необходими продукти за грах по френски, за 8 порции:
25 г масло
2 връзки пресен лук (1 глава кромид лук)
2 скилидки чесън, счукан
450 г замразен грах (консервиран грах)
100 г пушен постен бекон, нарязан на кубчета
2 клончета джоджен (1/2 ч.л. сух джоджен)
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне на печено пиле по френски:
Фурната се загрява до 200°.
Маслото се разтапя в голям тиган за пържене.
Пилето се запържва от всички страни за 5 минути.
Коричката ми трябва да стане златисто-кафява.
Прехвърля се в огнеупорен съд.
Сосът от пърженето се запазва.

Пилето се подравя със сол и черен пипер.
Във вътрешността и под бутчетата се втъкват скилидки чесън, розмарин и мащерка.
Залива се с 100 мл пилешки бульон и се захлупва.
Задушава се във фурна 45 минути.
Капакът се маха и се пече още 15 минути.

След като се извади от фурната, пилето се прехвърля в затоплена чиния за сервиране. 
Докато се приготви сосът, се държи на топло в леко загрята фурна.

Запазеният в огнеупорния съд сос се прехвърля в тигана.
Налива се останалия пилешки бульон и се кипва, като непрекъснато се бърка.
Бърка се докато намалее наполовина или се сгъстява леко с царевично нишесте.
Оставя се леко да изстине и се добавят сметаната и алкохола за аромат.
Сосът се поднася в малка сосиера.

Начин на приготвяне на грах по френски:
Маслото се разтапя в тенджера.
Бялата част на пресния лук се реже на едро. (Главата кромид лук се реже на ситно.)
Слага се в маслото и се пържи за кратко.
Добавя се чесънът и се пържи още 30 секунди.

Слага се грахът, беконът и клончето джоджен в тенджерата.
Подправя се с малко сол и пипер.
Захлупва се и се вари на тих огън 10-15 минути до омекването на граха и лука.
Аз използвах домашно консервиран грах, който е почти готов за консумация. Затова задуших лука до готовност, добавих чесъна за 30 секунди и накрая сложих граха за не повече от 5 минути. Но последното зависи от качеството на консервирания грах.
Междувременно зелените пера на лука се режат на ситно.
Точно преди поднасяне се маха клончето джоджен и се прибавят перата към граха.
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.