понеделник, 15 юни 2015 г.

Турски кюфтета в млечно-ментов сос


Лесно и бързо, непретенциозно и вкусно ястие със средиземноморски щрих. Добро начало на лятото, нали?

Продукти за 4 порции:

За кюфтетата:
1 глава кромид лук, ситно нарязан
1 стрък пресен чесън
500 г кайма
1½ с.л. галета
1 яйце
1 ч.л. сол
1 ч.л. червен пипер
млян черен пипер на вкус
1 ч.л. кимион
1 ч.л. горчица
2 с.л. зехтин

За соса:
500 г пълномаслено кисело мляко
1 ч.л. царевично нишесте
10 листа прясна мента
1-2 стръка пресен лук
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: 
Забърква се смес от каймата, галетата, яйцето, солта, червения и черния пипер, кимиона, горчицата, лука и пресованата глава от стръка пресен чесън.
Оформят се 12-16 кюфтета.

Зехтинът се загрява в тиган. Кюфтетата се пържат по 8 мин. от всяка страна на тих огън.

Млякото се разбърква с царевичното нишесте до еднородна смес.
Добавят се ситно нарязаната мента и зеления лук, нарязан на колелца.
Овкусява се със сол и черен пипер*.

Кюфтетата се сервират с млечно-ментовия сос, гарнирани със зелен лук и листа от мента.

* Според оригиналната рецепта сместа от млякото, нишестето и ментата се нагрява в тиган за кратко. Овкусява се и се сваля от огъня. Добавя се зеленият лук.

Източник: Специалното издание „Златната селекция на Кулинарен журнал” – „50 подбрани ястия по средиземноморски”.
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.