понеделник, 22 юни 2015 г.

Френска запеканка от картофи с коричка от ементалДнешното предложение е леко безмесно ястие, подходящо за топлите летни вечери. Опитайте картофките, запечени в кадифената мекота на готварската сметана с лек чеснов щрих и хрупках финал от ементалова коричка. 

Ементал е най-прочутото швейцарско сирене, наричано често „крал на сирената”. Носи имено на река Еме, приток на голямата Ааре, протичаща през кантона Берн. През ХІІ век по тези места започват за първи път да правят гигантски кръгли пити ементал с тегло до 80 кг.

Сиренето Ементал се прави от краве мляко. То е жълто, среднотвърдо, с плътна консистенция. Има пикантен, сладък вкус, с плодово-орехови нотки и аромат на прясно окосена трева. Характерни са големите дупки в сиренето, поради естеството на производствения процес (отделяне на въглероден диоксид от бактериите Streptococcus thermophilus, Lactobacillus и Propionibacter shermani). Дупките се дължат на въздуха, който се освобождава когато сиренето се остави да ферментира и съзрява на кръгли пити в продължение на няколко месеца. В някои страни е известно и като швейцарско сирене.

Произвежда се на цилиндрични пити с диаметър 80 - 100 см и средно тегло 70 - 75 кг, като за производството на една пита са нужни между 700 и 900 литра мляко. Произвежда се в различни страни: Швейцария, Франция, Германия, Финландия, Австрия, Дания, Ирландия, Австралия, Нова Зеландия, Канада и САЩ.

  
Необходими продукти:
1 кг картофи
4 скилидки чесън
200 г сирене Ементал
400 мл готварска сметана
50 г краве масло
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
Картофите се белят и стържат на едро ренде. Аз използвах приставката на ренде Бьорнер за тънки пръчици.
Скилидките чесън се почистват и кълцат на ситно.
Сиренето Ементал се стърже на едро ренде.

В голяма купа се смесват картофите, чесънът, сиренето Ементал, сметаната и подправките на вкус.
Разпределят се в намасленаа дълбока тава.
Отгоре се подреждат бучици масло.
Запича се в умерена фурна за 40 минути.

Източник: Специалното издание „Златната селекция на Кулинарен журнал” – „50 превъзходни ястия на фурна”.

.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.