понеделник, 8 юни 2015 г.

Ликьор от прясна маточина


Ликьор е сладка алкохолна напитка, която е ароматизирана с плодове, билки, ядки, подправки, цветя или сметана. Употребява се както самостоятелно, така и като част от много коктейли, а също и в кулинарията. Думата ликьор идва от латинското „liquifacere”, което означава "втечнявам".

История на ликьора
Преди осем века в лабораториите на мистичните алхимици се ражда любимото на мнозина питие ликьорът. Напитката била създадена за лечебни цели. За направата й тайнствените алхимици използвали билки и плодове, които оставяли да киснат в чист спирт няколко месеца. Получената смес била прецеждана. Към нея добавяли дeстилирана вода, мед и “тайни ароматни елементи”. След няколко века ликьорът вече бил любимо питие както на простолюдието, така и на аристокрацията. В края на ХVII в. напитката била официално призната във всички кралски дворове.


Днес ликьорът се използва предимно за приготвяне на коктейли.
Ако се пие в чист вид, по-добре е да бъде разреждан с вода или лед.

Как да приготвим хубав и ароматен ликьор?
Маточината се бере от края на май до юли месец, преди да е цъфнала.

Листата й трябва да са ароматни и с хубав цвят.
Захарта трябва да е чиста.
Ракията трябва да е силна (над 50 градуса) и без дъх или се използва медицински спирт.

Необходими продукти:
4 клонки прясна маточина
750 мл ракия
175 г захар
75 мл вода
½ лимон


Начин на приготвяне:
Отделянето на аромата и вкуса на маточината става чрез извличване.
Маточината се слага в буркани или бутилки, без да се мачка.
Залива се със спирта или ракията.
Добавя се лимонът, нарязан на резени.
Съдът престоява в кухнята за 2-3 дни.
Прецежда се.

Водата и захарта се варят на бавен огън, докато захарта се разтвори.
Двете течности се смесват и се наливат в бутилки.
Отлежава 3 седмици.
Ликьорът е готов за консумация. 


Източник: Гответе с мен  - Ликьор от маточина на пеполина
.

4 коментара:

Hristinka Koleva каза...

В градината ни има доста маточина и аз я бера и суша за чай. За първи път срещам ликьор от маточина и много ме заинтригува. Непременно ще пробвам!
Благодаря за рецептата!
Поздрави!

Мъх каза...

Е, такова не съм правила. Правя си само сироп от маточина, който обожавам. И да ти кажа, като обера майската, после никне нова през юни, после пак рестартираме и така до късно през октомври бера прясна маточина и се наслаждавам.

The witch каза...

Христина, за мен също беше изненада този ликьор. Получи се много ароматен. Опитай.

The witch каза...

Мъхче, един закъснял отговор от мен. Дай рецептата за сироп от маточина. Ще пробвам другото лято.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.