понеделник, 27 юли 2015 г.

Пица с червен лук и маслини

Лесно, бързо, вкусно…. Кой казва, че пица без кашкавал и месо не се получава? В кулата редовно похапваме такъв вид пица във въглехидратния ден от разделния хранителен режим, който спазваме. Рецептата е от специално издание „Златната селекция на Кулинарен журнал” – „50 супер лесни ястия с по 4 продукта всяко”. Ще се престрашите ли?

Необходими продукти за 6 блата с диаметър 28 см:
300 мл хладка вода
3 с.л. олио
525 г брашно
2 ч.л. сол
½ кубче мая

Необходими продукти за плънка:
75 мл олио
500 г червен лук
75 г черни маслини без костилки
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне на блата:
Брашното се пресява в широка тава.
В кладенче в средата се сипва разтворената във водата мая, олиото и солта.
Меси се гладко тесто.
Покрива се с мека кърпа и втасва 1 час на топло място.

Начин на приготвяне на плънката:
Червеният лук се обелва и нарязва на тънки полумесеци.
Задушава се бавно в тиган с олиото, като се разбърква често.
Когато омекне, се сваля от котлона и се подправя със сол и пипер.


От тестото се разточва кръг с диаметър 28 см върху набрашнена повърхност.
Пренася се внимателно в намаслена тава за печене на пица.
По желание се разпределя 1-2 с.л. доматена паста или кетчуп върху всеки блат.



Задушеният лук се разпределя равномерно върху блатовете.
Върху лука се слагат маслини.


Пече се в предварително нагрята до 275°С фурна за 7 минути.
Сервира се топла.


Препоръки:    

Винаги е по-добре да се добави допълнително количество брашно към тестото, ако е необходимо, отколкото течност.  
Тавичките за пица и долната страна на блатовете се набрашняват добре, за да се избегне залепване и за да се получи хубава хрупкава коричка при печенето. 

Тавичките купих от обикновено „магазинче-левче” за 5 лв. всяка. Незаменими са при печенето на пица заради тънко дъно, което позволява бързо и хрупкаво изпичане.
.

2 коментара:

vili каза...

Хареса ми. Благодаря, мила.

The witch каза...

Радвам се, че моята рецепта Ви е харесала. До нови срещи в кулата.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.