понеделник, 6 юли 2015 г.

Тарталети с лешници, бадеми и боровинки



За първи път приготвям тарталети. Плениха ни със своята златиста масленохрупкава купичка, изпълнена с пухкава белтъчена база и апетитни късчета лешници, бадеми и сушени боровинки. Опитайте тази рецепта за неустоимо вкусни тарталети.


Необходими продукти за 6 тарталети с диаметър 12 см:

За тестото:
200 г брашно плюс още за поръсване
2 жълтък
100 г пудра захар
120 г краве масло, размекнато
2 ч.л. ром

За пълнежа:
50 г едросмелени лешници
50 г едросмелени бадеми
50 г сушени боровинки
2 пъти по 75 г пудра захар
4 белтъка


Начин на приготвяне на тестото:
Брашното, жълтъците, пудрата захар, маслото и ромът се слагат в купа.
Миксират се с приставки за месене на тесто.
Оформеното тесто се слага в найлонова торбичка.
Оставя се в хладилника за 10 минути.

Охладеното тесто се разточва върху набрашнена повърхност.
Изрязват се кръгове с диаметър, достатъчен, за да покрие дъното и стените на формичките.
Тестото се полага във формичките и се притиска внимателно с пръсти.
Дъното се набожда с вилица и се посипва с половината от боровинките.
Отново се оставя в хладилника за 10 минути.

Фурната се загрява до 160°.
Тавата за печене се поставя във фурната, за да се загрява*.

Начин на приготвяне на пълнежа:
Лешниците и бадемите се смесват с половината пудра захар в малка купичка.
Добавя се останалата половина от боровинките.
Белтъците и останалата захарт се разбиват на твърд сняг в голяма купа.
Към белтъчената смес внимателно се прибавя сухата смес и се разбърква с лъжица.

Пълнежът се разпределя във формите с тесто.
Ръси се с парченца сухи плодове, филирани бадеми или друга ситна украса.
Пече се в нагорещената тава 25-30 минути.


* Тавата за печене се нагорещява предварително, защото така тестото на дъното на тарталетите ще се изпече равномерно. 


.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.