понеделник, 24 август 2015 г.

Тарталети с извара и нектарини



Да се насладиш на домашнопритотвени тарталети не е мисия невъзможна, знаете ли? Наскоро се убедихме в това, когато в кулата се разнесе неустоимия аромат на прясно изпечени Тарталети с лешници, бадеми и боровинки.
Днешната рецепта е за почитателите на не толкова сладките десерти. В изкусителна златисто хрипкава кошничка се надпреварват два вкуса – на мека неутрална извара и плодово-маслена сладост.


Необходими продукти за 6 тарталети с диаметър 12 см:

За тестото:
200 г брашно плюс още за поръсване
2 жълтък
100 г пудра захар
120 г краве масло, размекнато
2 ч.л. ром

За пълнежа:
2 нектарини
50 г краве масло
50 г пудра захар
2 жълтъка, лека разбити
225 г извара


Начин на приготвяне на тестото:
Брашното, жълтъците, пудрата захар, маслото и ромът се слагат в купа.
Миксират се с приставки за месене на тесто.
Оформеното тесто се слага в найлонова торбичка.
Оставя се в хладилника за 10 минути.

Охладеното тесто се разточва върху набрашнена повърхност.
Изрязват се кръгове с диаметър, достатъчен, за да покрие дъното и стените на формичките.
Тестото се полага във формичките и се притиска внимателно с пръсти.
Дъното се набожда с вилица и се посипва с половината от боровинките.
Отново се оставя в хладилника за 10 минути.

Фурната се загрява до 160°.
Тавата за печене се поставя във фурната, за да се загрява*.

Начин на приготвяне на пълнежа:
Нектарините се разполовяват, отстраняват се костилките.
Плодът се настъргва на едро ренде.
Маслото и захарта се разбиват, добавят се жълтъците и изварата.
Плодовата и маслената част се смесват добре.

Пълнежът се разпределя във формите с тесто.
Пече се в нагорещената тава 25-30 минути.

* Тавата за печене се нагорещява предварително, защото така тестото на дъното на тарталетите ще се изпече равномерно.

.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.