понеделник, 31 август 2015 г.

Пиле Пири-пири

Пири-пири е пикантен португалско-африкански сос, подобен на табаско. Приготвя се от лимон, червена чушка и люти чушлета. Може да се съхранява с бурканче с винтова капачка в хладилник. Така ще издържи една седмица. Опитайте тази ароматно-пикантно магия.

Необходими продукти за 4 порции:
2 с.л. олио
2 пилешки гърди без кожа
1 глава лук, нарязан на полумесеци
3 домата, нарязани на ситно
1 пащърнак, нарязан на пръчици
1 морков, нарязан на пръчици
1 пръчица канела
сол
черен пипер, млян
1 червена чушка, нарязана на колелца
1 жълта чушка, нарязана на колелца


Необходими продукти за сос Пири-пири:
получават се точно 3 с.л.
сокът на 1 лимон
1 червена чушка
2 малки червени люти чушки, без семената, наситнени
1 с.л. зехтин
щипка сол


Начин на приготвяне на соса: 
Първо се приготвя сосът.
В тенджера се слагат лимоновия сок, червената и лютите чушки.
Кипва се, захлупва се, вари се на тих огън 10 минути.
Добавя се зехтин и сол.
Пасира се до гъста паста.

В голяма тенджера се нагрява олиото.
Пилешките гърди, цели или на порции, се запържват от всички страни до златисто и се изваждат настрани.
В тенджерата се слага лукът, доматите, пащърнакът, морковите, канелената пръчица, солта и черни пипер.
Месото се връща в тенджерата и се сипва 200-300 мл вода.
Кипва се и се добавя 1 с.л. сос Пири-пири.
Захлупва се и се вари на тих огън 30 минути.


Добавят се чушките и още 2 с.л. сос Пири-пири.
Захлупва се и се вари на тих огън още 30 минути.

Източник: Списание „Уверени в кухнята”
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.