понеделник, 17 август 2015 г.

Спагети Болонезе

Рецепти за сос Болонезе има много. Моята изпитана рецепта имам от списание „Уверени в кухнята”. Получава се апетитно, вкусно и ароматно. Всъщност  този сос, освен за гарниране на паста, може да се използва и за плънка на такос или палачинки. Да ви е вкусно!


Необходими продукти:
2 с.л. зехтин
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
2 моркова
1 стрък целина
100 г шарен бекон
500 г качествена телешка кайма
сол и черен пипер
300 мл телешки бульон
400 г домати от консерва
1 с.л. доматено пюре
100 мл червено вино
щипка сол
1 с.л. сушен риган
450 г спагети*


Начин на приготвяне:
Зехтинът се загрява в голям тиган.
Добавят се лука, чесъна, морковите, целината, бекона.
Всичко се запържва за 5 минути до омекване.

Прибавя се каймата и леко се засилва огъня.
Пържи се 5 минути, като непрекъснато се бърка, докато каймата леко покафенее. Подправя се със сол и черен пипер.

Добавят се бульона, доматите, доматеното пюре, виното, захарта, ригана.
Кипва се и се вари на силен огън 10 минути.
Сосът къкри още 20 минути на тих огън.


Спагетите се варят според указанието на опаковката.
Отцеждат се от водата и се разпределят в порционни чинии. 
Залива се със сос и се ръси с настъргано сирене пармезан.


*Според оригиналната рецепта, от посочените продукти се получават 4-6 порции. По нашите възможности обаче са достатъчни за вечеря на 6-8 възрастни.
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.