понеделник, 21 септември 2015 г.

Богата фокача с домати, чушка и орехи и ... ЧРД на кулата

Точно преди 5 години и 10 дни кулата отвори врати, за да приюти моите кулинарни опити, в повечето случай - плахи, с прохождащи стъпки на дете. Пет години е хем много, хем малко време... Зависи от призмата, която пречупва гледната точка. Пет години е дълъг период, предвид ежеседмичното публикуване на различна рецепта и цялото постоянство и ангажираност, които налагат това занимание. Пет години е малко време, ако се обърне внимание на безкрайното кулинарно изкуство, наред с многобройните знания, умения и техники, които предстои да овладея. Е, толкова неусетно се изтърколиха тези пет години, че почти забравих за 12 септември - денят на първата публикация в кулата. Затова няма специална празнична рецепта... Насладете се на семплата фокача, която бях запланувала за днес още преди месец. 
В кулата сме почитатели на апетитната италианска кухня. Надявам се днешната рецепта за италиански плосък хляб да привлече вашето внимание. Златиста и хрупкава основа в комбинация със сочни зеленчукови колелца с орехов привкус. Ето това е лесно и вкусно предложение. Опитайте!

Необходими продукти за 4 блата с диаметър 26-28 см:
200 мл вода
½ кубче прясна мая
1 с.л. захар
350 г брашно
2 ч.л. сол
3 с.л. зехтин

Необходими продукти за гарниране:
2 с.л. зехтин
2 чушки
2 средни домата
1 шепа орехови ядки, смлени
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Маята и захарта се размиват в топлата вода.
Сместа почива 10 минути.

Брашното се пресява в широка тава. Прави се кладенче в средата.
Изсипва се сместа с маята и зехтина. В периферията се разпределя солта.
Замесва се еластично и гладко тесто. Не трябва да лепне по ръцете или плота.
Тестото се поставя в намаслена купа. Покрива се с найлоново фолио и кърпа.
Втасва при стайна температура до удвояване на тестото.

Втасалото тесто се дели на 4 части.
От всяка част се разточва блат с диаметър 26-28 см.
Разстила се в намаслени тавички и се намазва с разтвор от зехтин и вода в съотношение 1:1.
Ръси се със сол и се оставя да втасва 30 минути.


Доматите се режат на кръгчета, а чушките – на пръстени.
Общото количество зеленчуци се дели на 4 части.
Разпределят се равномерно по повърхността на четирите блата.
Ръси се с орехови ядки.

Пече се в предварително загрята до 275˚ фурна за 7 минути.

.

4 коментара:

Мария каза...

Честита пета година в блог пространството на теб и Кулата, Вещичке! Нека вдъхновението и ентусиазмът никога не те изоставят и върху тортата да се трупат все повече свещички! :)
Превъзходно изглежда фокачата, а тези орехи отгоре просто издигат вкуса на съвсем друго ниво. Ще се пробва задължително!

Поздрави сърдечни,
Мария

Албена Павлова каза...

Честита годишнина! Чудесна идея за отбелязване е тази орехова фокача! Ще я опитам и аз :)
С пожелание за много още срещи поздрави от мен!

The witch каза...

Привет, Мария. Благодаря за вдъхновяващите пожелания.

The witch каза...

Албена, благодаря за пожеланията. С поздрав от кулата.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.