понеделник, 28 септември 2015 г.

Неаполитанска пица с пирински привкус

Днес ви представям една типично италианска рецепта за пица. Източникът е любимото списание „Уверени в кухнята”. Направих дребни промени, според продуктовата наличност в кулата, които в никакъв случай не промениха изкусителната визия и неустоим вкус на ястието. По оригиналната рецепта се използва сирене моцарела, вместо ементал. Освен това, се слага 1 с.л. ситно нарязан пресен риган, а аз сложих малко сушен див риган. Именно той придаде пиринския привкус на моята италианската пица.
Тази година ежегодното екскурзионно летуване с приятелки беше в Пирин. Разбира се, че бяхме изкушени от ароматна планинска мащерка, див риган и други уханни билки. Набрахме си малко и сушихме букетчета в движение, завързани за раниците на гърба. Приличахме на подвижни шкафчета за подправки. Вероятно затова не се загубихме една от друга по пиринските пътеки, тъй като следвахме силния аромат, носещ се от вървящия отпред.
Насладете се на суровата красота на Пирин и вкусната неаполитанска пица с пирински привкус.

Необходими продукти за 4 блата с диаметър 28 см:
200 мл хладка вода
2 с.л. олио
350 г брашно
2 ч.л. сол
½ кубче мая

Необходими продукти за плънка:
1 глава лук, ситно нарязана
2 скилидки чесън, счукани
100 г гъби, тънко нарязани
1 с.л. зехтин
250 г консервирани домати
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. царевично нишесте
сол и черен пипер на вкус
2 големи зелени чушки, нарязани на пръстени
½ с.л. сушен риган
100 г сирене ементал
15 г сирене пармезан
1 шепа черни обезкостени маслини


Начин на приготвяне на блата:
Брашното се пресява в широка тава.
В кладенче в средата се сипва разтворената във водата мая и олиото, а в периферията – солта.
Меси се гладко тесто.
Разточват се три кръга и се поставят в намаслени тавички.

Начин на приготвяне на плънката:
Лукът, чесънът и гъбите се запържват в зехтина, докато омекнат.
Добавят се доматите и доматеното пюре и се вари на тих огън 10 минути под капак.
Царевичното нишесте се размива в 1 с.л. студена вода и се добавя съм соса с непрекъснато бъркане.
Задушава се на тих огън 2 минути.
Подправя се.

Оформяне на пицата:
Върху блатовете се разпределя по 1/3 от соса.
Разполагат се пръстени от чушка и се ръси с риган.
Посипва се с настърган ементал и пармезан, нареждат се маслини.
Почива 15 минути на топло място.
Пече се в предварително нагрята до 275°С фурна за 7 минути.
Сервира се топла.

Препоръки:    
Винаги е по-добре да се добави допълнително количество брашно към тестото, ако е необходимо, отколкото течност.  
Тавичките за пица и долната страна на блатовете се набрашняват добре, за да се избегне залепване и за да се получи хубава хрупкава коричка при печенето. 

Разходете се заедно с мен из пиринските пътеки, усетете аромата на ярките цветя, разхладете се в бистрите потоци... 

Пиринска мащерка



В подножието на Вихрен


Река Бъндерица

Изкачване на 400-метровата северна страна на Вихрен

Почивка с поглед към Премката



Връх Синаница и Синанишкото езеро




Спано поле









Кукленското езеро

Отново пиринска мащерка





Поповското езеро
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.